Sorglig historia om Indianlax

Indianlaxen Larry möttes av en öde sjö efter sin långa och besvärliga resa. Ingen av hans artfränder hade klarat sig.

Den hjärtskärande historien om ”den ensamme laxen Larry” illustrerar laxproblematiken på ett tydligt sätt. Kanske kan denna historia få även kraftbolagsdirektörer att förstå vikten av vandringsvägar?
1992 började laxen Larry sin vandring uppför Columbia river i västra USA. Han simmade mer än 1400 km uppför floder och strömmar och gjorde en höjdstigning på över 2000 meter. Han tog sig förbi åtta kraftverksdammar och lyckades undvika klorna från sina naturliga fiender som björnar, örnar och lodjur. När han nådde målet där han skulle leka – Idahos Redfish Lake – visade sig att han var helt ensam. Han var den enda laxen som klarat sig ända fram. Han döptes till Lonesome Larry.

Mjölkades för genernas fortlevnad
En fiskodlare fångade honom och biologer mjölkade honom för att kunna låta hans gener leva vidare. En indianlax dör efter att de har lekt och när Larry väl dog, stoppades han upp som en påminnelse om hans livsöde.
Miljörörelsen, fisketurismföretagare och den lokala befolkningen har sedan dess kämpat för att göra laxarnas väg upp lättare. Deras mål är att lägga ner de fyra, för fisken, svåraste dammarna vars elproduktion många anser kan ersättas med smartare elanvändning.
1997 lyckades ett antal Indianlaxhonor ta sig upp till Redfish Lake. Deras ägg befruktades med Larrys mjölke – en genetisk kombination som borde skapa en tuff vandrare.
Sedan dess har populationen återhämtat sig något och nu når ett tusental Indianlaxar sjön. En fantastisk förbättring sedan Larrys år, men långt ifrån de 30 000 som brukade vandra hit.

Maria Ålander

 


Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!