Monstergädda bjöd på action i håven

Hissnande proportioner. Jean-Marcs gädda var 130 centimeter lång och enormt bred över både rygg och mage. Vikten uppskattades till 20-22 kilo. Foto: Jean-Marc Brison

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Att Holland kan bjuda på ett fantastiskt gäddfiske visste vi. Rapporterna om stora gäddor kommer tätt och många som åker dit får sina höga förväntningar infriade. Men få får mäta sina krafter med en sådan bjässe som belgaren Jean-Marc Brison lyckades kroka den 30 oktober.
Det inledande fisket hade dock varit segt och de flesta kast gjordes i strilande regn. Men framåt eftermiddagen sprack himlen upp och välkomna strålar spred sig över sjön. Och det fick tydligen fart på fisken.

”Plötsligt kom ett våldsamt hugg på tre meters djup”

– Jag kastade min 24-centimeters Proshad Firetiger i ett område som angränsade till grundbotten med sjögräs. Plötsligt kom ett våldsamt hugg på tre meters djup. Jag kände direkt att det var en riktigt stor fisk och satte hård press direkt. Tyngden var enorm, men gäddan var ganska medgörlig så när den kom in till båten blev vi överraskade av storleken. Håvningen gick bra i början, men när gäddan låg i nätet verkade även den bli överraskad. Då slog den slog vilt med stjärten och kroken – som satt i ena mungipan – förstörde flera maskor. Men efter en stund lugnade den ner sig och väl i båten var den lätt att hantera. Gäddan var 130 centimeter och enormt fet. Vi uppskattade vikten till mellan 20-22 kilo. Efter några snabba bilder kunde den försiktigt returneras och med ett kraftigt stjärtslag gav sig fisken iväg, berättar Jean-Marc.

Foto: Jean-Marc Brison

Foto: Jean-Marc Brison

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!