Monstergädda bjöd på action i håven

Hissnande proportioner. Jean-Marcs gädda var 130 centimeter lång och enormt bred över både rygg och mage. Vikten uppskattades till 20-22 kilo. Foto: Jean-Marc Brison

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Att Holland kan bjuda på ett fantastiskt gäddfiske visste vi. Rapporterna om stora gäddor kommer tätt och många som åker dit får sina höga förväntningar infriade. Men få får mäta sina krafter med en sådan bjässe som belgaren Jean-Marc Brison lyckades kroka den 30 oktober.
Det inledande fisket hade dock varit segt och de flesta kast gjordes i strilande regn. Men framåt eftermiddagen sprack himlen upp och välkomna strålar spred sig över sjön. Och det fick tydligen fart på fisken.

”Plötsligt kom ett våldsamt hugg på tre meters djup”

– Jag kastade min 24-centimeters Proshad Firetiger i ett område som angränsade till grundbotten med sjögräs. Plötsligt kom ett våldsamt hugg på tre meters djup. Jag kände direkt att det var en riktigt stor fisk och satte hård press direkt. Tyngden var enorm, men gäddan var ganska medgörlig så när den kom in till båten blev vi överraskade av storleken. Håvningen gick bra i början, men när gäddan låg i nätet verkade även den bli överraskad. Då slog den slog vilt med stjärten och kroken – som satt i ena mungipan – förstörde flera maskor. Men efter en stund lugnade den ner sig och väl i båten var den lätt att hantera. Gäddan var 130 centimeter och enormt fet. Vi uppskattade vikten till mellan 20-22 kilo. Efter några snabba bilder kunde den försiktigt returneras och med ett kraftigt stjärtslag gav sig fisken iväg, berättar Jean-Marc.

Foto: Jean-Marc Brison

Foto: Jean-Marc Brison

Vi tackar för rapporten och gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!