Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Hösten är en säsong då många fiskar angrips av svampangrepp. Dessa kan drabba flera olika arter och så småningom leda till döden. Här en svampangripen lax som fångats vid gäddfiske. Foto: Fredrik Salomonsson

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Sommaren 2016 undersökte SVA och Finlands motsvarighet Evira orsaken till att döda och sjuka laxfiskar observerats på flera platser. Arbetet med kartläggningen av fiskars hälsotillstånd har därefter fortsatt, och underlättas nu av en mobilvänlig rapporteringsportal. I den kan observationer av sjuk, skadad och död fisk rapporteras.

”Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen.”

– Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen. Det är jättekul att det dyker upp mer rapporter om annat än laxfisk nu när vi underlättat rapporteringen av andra arter. Det är också kul att det kommer rapporter från Finland, hälsar Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA.

Hon berättar att det i dagsläget inkommit 123 rapporter, och att dessa varit relativt jämnt fördelade under året. Många kommer från norrlandsälvarna Torneälven och Indalsälven, men även flera observationer från Ätran och Mörrum har inkommit.

Umeälven tycks vara hårt drabbad i år, men rapporteringen till SVA har varit bristfällig. Samma situation kan även gälla för andra vattensystem. Därför hoppas Charlotte Axén att fler uppmärksammar rapporteringsmöjligheten samt använder sig av den för att SVA ska kunna jobba mer proaktivt för en bättre vildfiskhälsa.

Hur ska man då hantera fisk som är sjuk eller skadad?

”Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna”

– Generellt ska man såklart försöka hantera fisk så varsamt som möjligt vid fångst och avkrokning. Det blir ännu viktigare när fisken är sjuk, eftersom den redan är nedsatt. Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna, då det är en smittsam tumörsjukdom. Kraftigt svampangripen fisk, som är så dålig att den nästan är död, kan man avliva under förutsättning att det är tillåtet att fiska just då, att den håller tillåtna mått och att man är beredd att räkna den i sin fiskekvot om man har en sådan. Så det är en avvägningsfråga huruvida man ska låta naturen ha sin gång eller inte. Har fisken inte svamp eller lymfosarkom kan det läka ut, berättar Charlotte Axén.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Här kan du rapportera in dina observationer.

Här kan du se alla tidigare rapporter.

Här kan du läsa mer om SVA:s kartläggning av fiskars hälsa.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!