Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Hösten är en säsong då många fiskar angrips av svampangrepp. Dessa kan drabba flera olika arter och så småningom leda till döden. Här en svampangripen lax som fångats vid gäddfiske. Foto: Fredrik Salomonsson

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Sommaren 2016 undersökte SVA och Finlands motsvarighet Evira orsaken till att döda och sjuka laxfiskar observerats på flera platser. Arbetet med kartläggningen av fiskars hälsotillstånd har därefter fortsatt, och underlättas nu av en mobilvänlig rapporteringsportal. I den kan observationer av sjuk, skadad och död fisk rapporteras.

”Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen.”

– Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen. Det är jättekul att det dyker upp mer rapporter om annat än laxfisk nu när vi underlättat rapporteringen av andra arter. Det är också kul att det kommer rapporter från Finland, hälsar Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA.

Hon berättar att det i dagsläget inkommit 123 rapporter, och att dessa varit relativt jämnt fördelade under året. Många kommer från norrlandsälvarna Torneälven och Indalsälven, men även flera observationer från Ätran och Mörrum har inkommit.

Umeälven tycks vara hårt drabbad i år, men rapporteringen till SVA har varit bristfällig. Samma situation kan även gälla för andra vattensystem. Därför hoppas Charlotte Axén att fler uppmärksammar rapporteringsmöjligheten samt använder sig av den för att SVA ska kunna jobba mer proaktivt för en bättre vildfiskhälsa.

Hur ska man då hantera fisk som är sjuk eller skadad?

”Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna”

– Generellt ska man såklart försöka hantera fisk så varsamt som möjligt vid fångst och avkrokning. Det blir ännu viktigare när fisken är sjuk, eftersom den redan är nedsatt. Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna, då det är en smittsam tumörsjukdom. Kraftigt svampangripen fisk, som är så dålig att den nästan är död, kan man avliva under förutsättning att det är tillåtet att fiska just då, att den håller tillåtna mått och att man är beredd att räkna den i sin fiskekvot om man har en sådan. Så det är en avvägningsfråga huruvida man ska låta naturen ha sin gång eller inte. Har fisken inte svamp eller lymfosarkom kan det läka ut, berättar Charlotte Axén.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Här kan du rapportera in dina observationer.

Här kan du se alla tidigare rapporter.

Här kan du läsa mer om SVA:s kartläggning av fiskars hälsa.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!