Sportfiskarna anmäler muddring i Viskan

Flod- och havsnejonöga, ål, olika musslor, lax och havsöring hotas av muddringarna. (Foto: Lars Vallin)

Sportfiskarna anmäler nu en rensning i Dran och Viskan av Viskaåns Sänkningsföretag till Länsstyrelsen i Hallands län.
Skälet till anmälan är att Länsstyrelsen enligt uppgift till Sportfiskarna har godtagit en anmälan om rensning utan att meddela tillräckliga försiktighetsmått/förbud. Sportfiskarna menar att länsstyrelsen i första hand ska förbjuda verksamheten. I andra hand måste försiktighetsmått till som begränsar miljöpåverkan av rensningen.
Sportfiskarna blev kontaktade om ärendet av Per Ingvarsson, vattenvårdsingenjör, lokal fiskevårdare och ordförande i Sportfiskarnas Hallandsdistrikt. I berörd vattenförekomst finns följande skyddsvärda arter som kan hotas av åtgärden: flat dammussla, spetsig målarmussla, äkta målarmussla, ål, flodnejonöga samt havsnejonöga. Den nu sökta rensningen skulle även medföra en kraftig sedimentation av nedströms liggande bottnar till skada för bland annat lax och havsöring.
Enligt Sportfiskarnas mening finns det starka skäl att förbjuda sökt verksamhet eftersom den, särskilt i förhållande till dess omfattning och begränsade nytta, kommer att medföra allvarlig skada på miljön. Det är oklart i vilken omfattning verksamheten är pågående varför länsstyrelsen måste agera omedelbart.
Läs Sportfiskarnas tillsynsanmälan här.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!