Sportfiskarna delar ut 300 000 kronor

Sportfiskarnas årliga Aktivitetsbidrag på totalt 300 000 kronor har nu fördelats till förbundets lokala föreningar. Satsningen stöttar och stimulerar till mer fiske- och friluftsaktiviteter för bland annat ungdomar och kvinnor.
– Förbundet fortsätter att satsa stort på lokal ideell verksamhet i klubbar och distrikt. Att exempelvis stötta ungdomsverksamhet är en ren investering i att utbilda framtidens sportfiskare och fiskevårdare, berättar Henrik Helde, medlemsansvarig på Sportfiskarna.
Aktivitetsbidraget har delats ut av Sportfiskarna sedan 2008 och består av en pott på 300 000 kronor som lokala föreningar kan söka medel ur för verksamhet. Varje förening kunde söka för upp till två aktiviteter inom de prioriterade områdena ungdom, kvinnors fiske och integration. Sportfiskarnas ambition är att genom Aktivitetsbidraget stötta attraktiva och kunskapsförmedlande fiske- och friluftsaktiviteter för allmänheten.
– Det känns mycket bra att vi kan genomföra sommarens ungdomsfiskeaktiviteter med stöd från Sportfiskarnas Aktivitetsbidrag. Det gör att vi kan hålla nere deltagaravgifterna så att alla kan vara med oavsett ekonomiska förutsättningar, säger Erik Lundevall, från FK Rena Rama Löjan i Björklinge.
Totalt beviljades 70 aktiviteter bidrag i storleken 2 000 kr till 6 000 kr beroende på aktiviteternas omfattning och behov. Övervägande del av de 76 ansökningarna inriktades på ungdomsaktiviteter och totalt inkom ansökningar motsvarande 404 000 kr. De lokala föreningarna utför med små medel ett mycket stort ideellt arbete som ledare och arrangörer.

Med Aktivitetsbidraget får fiskeföreningar medel till verksamhet. (Foto: Bengt Olsson)

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!