Sportfiskarna ger laxen fri lejd i Mörrum

Lax i Mörrumsån - Sportfiskarna

Sportfiskarna har undanröjt nätfisken utanför Mörrumsån. (Ill: Stefan Sonesson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna har i dagarna träffat avtal om köp av fastigheten Elleholm 10:42,”Nabben” vid Mörrumsåns östra mynning. Till fastigheten hör rättigheter till laxfiske med fasta redskap som nu tas ur bruk och därmed ger laxen fri lejd för vandring upp i Mörrumsån.

– Det är mycket glädjande att vi kan öka uppgången av lax och havsöring i Mörrumsån  på ett sätt som gynnar alla parter. Vi förvärvar det hävdvunna fasta fisket på marknadsmässiga villkor och fisken får fri lejd, berättar Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén. Äganderätten till fastigheten ger en långsiktig stabil lösning.
– Att Sportfiskarna nu äger fastigheten är dessutom en garant för att friluftslivet får fortsatt tillgång till det vackra strandområdet, avslutar Sportfiskarnas ordförande Joakim Ollén.
För sportfiskarna är köpet av ”Nabben” ett led i en långsiktig strategi för att säkerställa särskilt bestånden av vild Östersjölax. Den Stiftelse för Östersjölaxen som Sportfiskarna nyligen startat kommer inom kort att fortsätta detta arbete. Idén är att genom marknadsmässiga avtal med fiskevattenägare minska de fasta redskapen utanför lax- och havsöringsförande älvar i syfte att stärka de vilda lax- och havsöringsbestånden från Torneå i norr till Mörrum i söder.
I Mörrumsåns mynningsområde finns ett antal fiskerätter kopplade till olika fastigheter för att fiska lax med nät. Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har nu köpt en av dessa fastigheter och därmed de tre nätfiskerättigheter som hör till. Mörrumsån har Sveriges mest kända laxfiske och sportfisket efter lax i ån genererar årligen omkring 40-50 miljoner kronor till regionen.
Den fastighet som Sportfiskarna nu köpt in ligger på Nabben, en udde öster om åmynningen ut mot Pukaviksbukten. De laxar som tack vare uppköpet av nätfiskerättigheterna nu kan återvända för reproduktion i Mörrumsån kommer både att generera ett samhällsekonomiskt lönsamt sportfiske och bidra till en starkare vildlaxstam i ån.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!