Sportfiskarna om laxodling

– Den storskaliga fiskodlingsindustrin visar här upp sitt rätta ansikte; en hänsynslös verksamhet som definitivt inte utgör ett hållbart alternativ eller komplement till den havererande fiskeindustrin, säger Anders Karlsson från Sportfiskarna.

Reaktionerna på SVT-dokumentär Laxfestens baksida fortsätter. Sportfiskarna menar att man lika gärna kunde döpt filmen till ”Fiskodlingsindustrin visar sitt rätta ansikte”.
Efter att SVT sänt en dokumentär om rovdriften och miljöförstörelsen som går i laxodlingens fotspår har reaktionerna varit starkt kritiska. Fiskejournalens läsare, sportfiskeprofiler och miljöorganisationer går alla till angrepp på laxodlingsindustrins bristande miljöansvar.
Vi kontaktar Sportfiskarnas fiskevårdschef Anders Karlsson för att få deras synpunkter.
– Den norska laxodlingen må vara en ekonomisk framgångssaga men den är samtidigt en pågående miljökatastrof i det tysta, säger Anders.
Han konstaterar att laxodling i kombination med försurning är det största hotet mot de norska naturlaxbestånden.
– Man ska ha i minnet att även gyrosmittan är en konsekvens av fiskodlingsnäringens expansion, konstaterar han.
Anders reflektion på filmen och den norska laxodlingsindustrin är att man gärna vill öka sin lönsamhet med verksamhet i Chile, men smiter från miljöproblemen i Norge. Han tycker att de struntar i effekterna på den omgivande miljön och på människors hälsa och säkerhet.
– Ska fiskodlingsindustrin bli en del i framtidens lösning på fiskförsörjningen måste dessa avarter bort! För detta krävs vassare miljölagstiftning såväl nationellt som globalt och att fiskodlingsindustrin får ta det fulla ansvaret för konsekvenserna av verksamheten.
Med dokumentären Laxfestens baksida tycker Anders att fiskodlingsindustrin visar här upp sitt rätta ansikte.
– Det är en hänsynslös verksamhet som definitivt inte utgör ett hållbart alternativ eller komplement till den havererande fiskeindustrin.
Sportfiskarnas hemsida hittar du här.
Missade du dokumentären Laxfestens baksida? Klicka här på att se den på SVT Play.
Läs tidigare notiser om laxodling.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!