Sportfiskarna på besök i Bryssel

EU-parlamentarikern Jytte Guteland med vår knapp: Ny lagstiftning för vatten - ja tack! (Foto: Glenn Douglas)

EU-parlamentarikern Jytte Guteland med vår knapp: Ny lagstiftning för vatten – ja tack! (Foto: Glenn Douglas)

Sportfiskarna: Representanter för Sportfiskarna besökte Bryssel i förra veckan för att uppvakta politiker i parlamentet och handläggare på kommissionen och den svenska EU-representationen.
Frågorna som diskuterades var främst Sveriges genomförande av vattendirektivet, EU:s laxplan och EU:s gemensamma fiskeripolitik. En annan viktigt fråga som togs upp var att mer pengar ur den europeiska fiskerifonden bör gå till miljö- och fiskevårdsåtgärder istället för subventioner till fiskeflottan. Särskild vikt lades även vid att träffa nya svenska ledamöter i parlamentet för att informera om Sportfiskarnas arbete och skapa goda förutsättningar för givande samarbeten framöver.
Sportfiskarna har sedan flera år tillbaka haft goda kontakter med EU-kommissionen och fortlöpande bidragit med information om hur miljödomstolarna oftast ignorerar tillämpningen av vattendirektivet. Förbundet skickade även förra vintern ett gemensamt brev med WWF, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen om hur vi upplever Sveriges bristande genomförande av vattendirektivet.
Påstötningar från EU positivt för Vattenverksamhetsutredningen
Nyligen skickade EU-kommissionen ett brev till regeringen där man är kritisk mot Sveriges genomförande av vattendirektivet, och man vill ha svar på ett flertal frågor. Kommissionen menar bland annat att miljökvalitetsnormerna inte verkar vara bindande vid tillståndsprövning i domstol och vill att Sverige återkommer med besked om på vilket sätt enskilda ägare måste söka tillstånd för sin verksamhet och är skyldiga att betala för de åtgärder som krävs för att nå god vattenstatus. Kommissionens brev sätter förhoppningsvis större press på regeringen att vidta åtgärder för att miljöanpassa vattenkraften genom att exempelvis införa Vattenverksamhetsutredningens förslag i svensk lag.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!