Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar

Sportfiskarna restaurerar Sörmländska åar

Svärtaån har återfått sin naturliga variation med större sten i fåran. (Foto: Nils Ljunggren)

Pressmeddelande:
På uppdrag av länsstyrelsen i Södermanlands län har Sportfiskarna under sommaren 2013 restaurerat sträckor av Vedaån och Svärtaån strax utanför Nyköping.
Arbetet är en del i ett nationellt projekt som syftar till att förbättra förutsättningarna för den utrotningshotade sötvattensmusslan tjockskalig målarmussla.
– Svärtaåns vattensystem har som många andra vattendrag rensats och rätats genom åren. Det har skapat en likformig miljö där få fiskar trivs och därför fungerar inte heller musslornas livscykel. Typiskt är att vi nästan bara hittar gamla musslor, berättar Helena Herngren på länsstyrelsen i Södermanland.
Helena Herngren leder projektet där Sportfiskarna sedan planerat för- och genomfört de praktiska åtgärderna. Liksom andra så kallade stormusslor, så är den här arten direkt beroende av fisk för att överleva på sikt. Utan rika fiskbestånd och en bra miljö i vattendragen fungerar inte musslornas livscykel där de under en period sätter sig fast och lever som parasiter och ”liftar” på fiskarnas gälar.
– Genom att luckra upp igenslammade grusbottnar, gräva bort tät vegetation och tillföra sten och block i åfåran har vi nu skapat en så bra miljö som möjligt för fisken och bottenfaunan i ån. Förhoppningsvis så hittar vi även nya musslor om några år. Men det kan ta ett tag, musslorna växer långsamt och det kan ta flera år innan de går att hitta. Fisken brukar däremot öka omgående vid sådana här åtgärder. Arter inom vattensystemet som vi hoppas gynna är bland annat id, vimma, grönling, lake och öring, berättar Nils Ljunggren projektledare på Sportfiskarna.
Mer om projektet ”målarmusslans återkomst” finns på: www.ucforlife.se
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!