Sportfiskarna ställer krav

Sportfiskarna höjer rösten och ställer krav på riksdag och regering. Det handlar bland annat om utfiskning, fiskevård, kalkning och vattenkraft.
Syftet med kraven från Sportfiskarnas kongress är att uppnåt friska vattenmiljöer, samt ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart fiske. Här är listan med krav:

  • Stoppa allt fiske på arter och bestånd utom biologiskt säkra gränser. Fiske ska enbart ske på ett ekologiskt hållbart sätt och fiskeriförvaltningen ske baserat på vetenskapliga grunder.
  • Begränsa rätten till omfattande fiske med mängdfångande redskap, såsom nät. Detta är av avgörande betydelse för att säkerställa bestånden av viktiga arter som lax, havsöring och inte minst gädda, vars kritiska beståndssituation nyligen fått stor uppmärksamhet.
  • Fortsätt kalkning av sjöar och vattendrag i minst samma omfattning och med minsta samma anslagsnivåer som idag. Försurningen får inte tillåtas öka och för många hittills försummade vatten krävs ny kalkning.
  • Säkra fiskevårdens finansiering med minst 100 Mkr per år, antingen ur statkassan eller genom att ta emot erbjudandet från den samlande fiskarkåren, sportfiskare såväl som yrkesfiskare, att erlägga en allmän fiskevårdsavgift på motsvarande nivå. Genomför ett Friluftslyft, motsvarande Idrottslyftet, på ytterligare 100 Mkr per år för att säkerställa svenska folkets tillgång till natur och friluftsliv.
  • Avskaffa omedelbart elcertifikat för småskalig vattenkraft. Det är oförsvarligt att tvinga elkonsumenterna att erlägga 700 Mkr per år, i huvudsak till de tre dominerande kraftproducenterna som subvention syftande till att ödelägga kvarvarande strömmande vatten och därigenom bryta med av riksdagen i enighet fastställda miljömål.

Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!