Sportfiskarnas Fiskevårdsfond gör skillnad

Skeboåns Sportfiske fick 15 000 kronor för biotopvård i Skebroån. (Foto: Bengt Olsson)

Skeboåns Sportfiske fick 15 000 kronor för biotopvård i Skebroån. (Foto: Bengt Olsson)

Varje år arbetar 100 000 sportfiskare mer än 900 000 ideella dagar med fiske- och vattenvård. Det motsvarar nästan tio naturvårdsverk eller 15 heltidsanställda i varje kommun. De pengar staten skjuter till räcker inte. I år delar Sportfiskarna därför ut 200 000 kr för att stötta detta ideella fiskevårdsarbete.
Bland de 18 projekt som tilldelats bidrag ur Sportfiskarnas Fiskevårdsfond 2014, hittar man bland annat biotopvård i Skeboån, undersökning av möjligheter för fria vandringsvägar i Lagan, och utplacering av ståndstenar i Stockholms Ström.
– En effektiv fiskevård krävs för många fiskbestånd och för naturvården men också för sportfiskets framtid i Sverige. Det är en av våra bredaste folkrörelser med miljoner utövare. Det är också en växande näring som omsätter miljarder och sysselsätter många, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. I år inkom ansökningar för mer än 500 000 kr till fiskevårdsfonden. Mer resurser till fiskevård skulle vara positivt för både hotade fiskbestånd och för sysselsättningen.
www.sportfiskarna.se

2014 års bidragsmottagare är:
Biosfärområde Kristianstads Vattenrike – Hur kan vi hjälpa laxen i Helgeå.
– Tångasjöns intresseförening – Utsättning av mört i Tångasjön.
– Norrtälje Sportfiskare – Bidrag för informationstavlor vid Norrtäljeån.
– Flugfiskesektionen Götene Sfk – Biotopvård i Mariedalsån.
– Enångers Fiskeklubb – Fortsatt biotopvård i Enångersån och dess källflöden.
– Fk Strömstararna Stockholm – Bidrag till klubbens öringfond / Utökat bidrag till ståndstenar i Stockholms ström.
– Sportfiskarnas regionkontor Mälardalen – Återintroduktion av gös i Rönningesjön.
– Gamleby Sfk – Biotopvård i Gamlebyån.
– Linnefors Sfk – Byte av tak kläckhus.
– Sällskapet Sportfiskare i Göteborg / Stenungsunds Sfk – Öring- /regnbågskläckning.
– Skeboåns Sportfiske – Biotopvård i Skeboån.
– Täby Fvof – Biotopvård i Ullnaån.
– Spf Hallandsdistrikt – Undersöka möjligheterna till fria vandringsvägar i Lagan.
– Nordanstigs Fvo – Fiskevårdsarbete i Harmångersån.
– Rädda Valleviken ideella förening – Projekt rädda Valleviken.
– Nedre Gavleåns Fvof – Gösen åter i Gavleån.
– Struven-Stora Le Fvof – Biotopvård i Holmerudsälven, samt återställande av fiskvägar.
– Hjulsjö-Grängshyttans Fvof – Förstudier för att skapa fria vandringsvägar i Lankälven.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!