Sportfisket i Öresund är värt en halv miljard

Många tycker om att fiska i Öresund, bland annat under hösten då sillen går till. Foto: Anders Nicander

I Öresunds trålfria vatten trivs mängder av fiskar och sportfiskare. I en rapport från Öresundsvattensamarbetet framgår det att sportfisket kan vara värt en halv miljard kronor per år.

Öresundsvattensamarbetet är ett samarbete mellan de svenska och danska kommuner och län som omger Öresund. I en 70-sidig rapport som Sportfiskarna tagit del av framgår det bland annat att Öresunds djupvatten kan hålla en oceanisk salthalt, att hela 155 arter har dokumenterats i Öresund och inte minst – att sportfisket kan vara värt en halv miljard svenska kronor per år.

”Mycket imponerande och givetvis värdefullt för alla beslutsfattare att få faktiska värden svart på vitt”

–Mycket imponerande och givetvis värdefullt för alla beslutsfattare att få faktiska värden svart på vitt.  Även om det är omöjligt att få exakta siffror så är det här en bra fingervisning av det stora värde som lilla Öresunds trålningsfria ekosystem genererar, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

Rapporten är nu under slutlig granskning och kommer att tryckas i februari.

Läs mer här.

 Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!