Sportfiskets Dag på Nationaldagen

Fira 6 juni med att fiska! På tre orter anordnas öppna fiskeaktiviteter. (Foto: Anssi Lehtevä)

Fira 6 juni med att fiska! På tre orter anordnas öppna fiskeaktiviteter. (Foto: Anssi Lehtevä)

På nationaldagen den 6 juni firas svenskt sportfiske. Med nästan 100 000 sjöar, många stora och små vattendrag och en flera hundra mil lång kuststräcka är fiskemöjligheterna oändliga. Varje år fiskar nästan 2 miljoner svenskar varav runt en halv miljon barn. Det gör fiske till en av våra största fritidssysselsättningar.
– Varje år tar vi ut 10 000-tals barn och unga på fiske och förmedlar samtidigt grunderna i allemansrätten och ekologi. En ny generation sportfiskare som värnar vår natur och miljö växer nu upp, säger Stefan Nyström Sportfiskarnas generalsekreterare.
Sportfiske är en aktivitet som kan genomföras av de allra flesta oavsett ålder, bakgrund eller erfarenhet. Hela familjen kan fiska tillsammans och nya människor kan mötas i fisket. Det ger också en ökad miljöförståelse och främjar ett aktivt friluftsliv.
– Sportfiskarnas fiskevårdsarbete betyder också mycket för svenskt fiske. Finns det inte fisk så finns det inga som fiskar, säger Joakim Stenberg från branschorganisationen Svenskt Sportfiske.
I Göteborg, Norrköping och Malmö välkomnar Sportfiskarna och Svenskt Sportfiskes branschorganisation alla till familje- och barnaktiviteter under nationaldagen, fredag 6 juni mellan klockan 10 och 14:

• På Sportfiskarnas anläggning, Sjölyckan vid Delsjön i Göteborg finns företagen Guideline, Flydressing och Bios på plats och här erbjuds bland annat regnbågsfiske, flugkastning, flugbindning, försäljning av fiskeutrustning och tipsrunda med fina priser. Det finns också möjlighet att prova på prickkastning med Unga Sportfiskare samt förstås att få fisketips inför sommaren eller varför inte åka ut på gäddsafari? Även en bottennappstävling kommer att genomföras i Delsjön under dagen! Sist men inte minst deltar fiskebutiken Tajtlajn med försäljning av häftiga fiskegrejor.

• Fiskeklubben Cityfiske i Norrköping erbjuder fiske för alla i Strömmen vid deras fina anläggning i centrala Norrköping. På plats finns även företagen CWC, ABU Garcia, Normark och Guideline för att tipsa allmänheten om fiskeknep och fiska med deltagarna. Strömmen i Norrköping erbjuder ett gösfiske i världsklass blandat med mete på stor braxen och abborre för barnen.

• Lokala fiskeklubben SFK Spinnaren i Malmö ställer upp med sitt klubbvatten Sallerupsdammen och här kommer Sportfiskarna, tillsammans med ABU Garcia och Guideline att lära besökarna mete, spinn och flugfiske på regnbågar upp till fem kilo! Butiken Fiskedags från Malmö kommer också ut och har försäljning på plats och visar spännande utrustning ur deras sortiment.

Fiskeutrustning finns att låna på alla arrangemang men det är också möjligt att ta med och testa ditt eget spö. Det bjuds på korv med bröd och fina fiskeminnen på alla tre lokalerna!

Mer info och kontaktpersoner:
Göteborg, Hans Lindqwist, 08-410 80 608, hans.lindqwist@sportfiskarna.se
www.sportfiskarna.se/goteborg

Norrköping
, Kenneth Israelsson, 073-5530060, info@cityfiskeinorrkoping.com
www.cityfiskeinorrkoping.com

Malmö
, Per-Göran Jönsson, 040-787 21, pergoran.jonsson@sportfiskarna.se
www.sfkspinnaren.se

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!