Sportfisketurism i Strömsund

Den 25 augusti till den 1 september var tio lettiska sportfiskare i Rossöns-Rörströmsälvens fiskevårdsområde för att testfiska gädda. Det är genom länsstyrelsen i Jämtland projektet ”Utveckling av fiskeområden 2012-2014” denna resa har arrangerats. Syftet är att marknadsföra och sälja gäddfiske i regionen.
Strömsunds kommun var först ut som pilotområde för projektet för att utveckla sportfisketurismen i glesbygden. Tio lettiska sportfiskare, varav flera är landslagsfiskare i spinnfiske, besökte nyligen Rossön/Rörströmsälven för att inventera, statistikföra samt fotografera det fiske de upplever.
– Vi kan se att det finns förutsättningar för att utveckla gäddfiskeprodukter i området. Vi ser att rätt produkter fungerar på en internationell marknad. Kan man hitta rätt personer med bra boende och få möjligeter att bjuda upp rätt målgrupper, så är man på god väg. Lyckas man dessutom kombinera det med en professionell försäljning, så är förutsättningarna än större, säger en av projektledarna Greger Jonsson Salmo Lapland AB.
– I Strömsund har vi stora förutsättningar när det gäller bland annat gäddfiske och nu får några av våra arrangörer möjlighet att få sina produkter prövade, säger Anna Gillgren turistchef Strömsunds kommun.
Den 5-6 oktober kommer en tjeckisk agent till länet för att kolla upp presumtiva gäddfiskeprodukter för tjeckisk-slovakisk marknad.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!