Annons
Annons

Starka känslor efter laxtävling på Bornholm

Annons

– Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler, säger Martin Falklind.

I årets omgång av Trolling Master Bornholm, som arrangeras av danska TV2 Bornholm, stämde allt och fiskelyckan var på topp för de flesta deltagare. Eftersom laxen som art är hotad har reaktionerna inte låtit vänta på sig.
Mellan 25-28 april tävlade 250 båtteam utanför Bornholm. Totalt rapporteras det om 917 laxar som vägdes in under de fyra dagarna som tävlingen pågick. Den stora mängden fångade laxar har rivit upp starka känslor både inom och utanför sportfiskekretsar.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, tycker att det är förståeligt att det blir reaktioner:
– Väldigt många sportfiskare, miljövänner och beslutsfattare är engagerade i att försöka rädda den vilda Östersjölaxen, och på senare tid har det gjorts stora framsteg. Bland annat har yrkesfisket fått stora restriktioner. Att det då samtidigt arrangeras tävlingsfiske efter lax i så här stor skala, blir givetvis en belastning för dem som försöker företräda sportfisket.
Martin Falklind menar att alla sportfiskare måste dra sitt strå till stacken:
– Oavsett vilken metod vi använder och oavsett om vi fiskar i hav eller älv, så måste vi allihop tänka över vad vi som enskilda fiskare kan göra för att reglera vårt eget fiske. Och det är oerhört viktigt att tävlingsarrangörerna snarast ser över sina egna regler och kvoter.
OBS! Enligt uppgift från Martin Rydgren, som jobbar med fiskeriregleringsfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten, så kommer ett förslag som ska gå ut på remiss under närmsta dagarna som rör regleringen av sportfiske i Östersjön. Fiskejournalen kommer att bevaka detta och lägga ut en länk så att alla kan ta del av remissen.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
33 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Vad är 917 laxar mot tillåtna över 50 000 för yrkesfisket + alla tjuvfiskade ”öringar” av polska och baltiska fiskare!

  Låt bli att vara så himla Luteranska. Yrkesfisket får mer i bidrag än vad dom fiskar upp brutto.
  Låt oss sportfiskare sätta in kraften på att de återvändande laxarna skall nå sina lekplatser i älvarna.

 • Men du, vilket dåligt argument. Bara för att en grupp människor dödar massor med Lax så ska ni få döda några också?

  När Laxen är så hotad som den är så behövs varenda Lax som kan komma undan yrkesfiskares mångfångstredskap.

  Varför INTE släppa tillbaks Laxarna ni fångar? Varför så tvungna att döda dem?

  Inte råd med kamera?…

 • ”250 båtteam utanför Bornholm. Totalt rapporteras det om 917 laxar som vägdes in under de fyra dagarna som tävlingen pågick”
  Alltså fick varje båt knappt en lax om dagen, hur många är det i ett båtteam 3-4 st per båt? Så i snitt fick varje fiskare med sig 1 väldigt god matfisk hem efter 4a dagars fiske. Ser inte var problemet ligger faktiskt?

 • Ser du inte problemet? Problemet är inte hur många varje deltagare tar med sig hem till frysen utan mängden fisk som fångas och dödas. Fisk som, ifall de släpps tillbaks, ges möjligheten att bättra på det redan hotade beståndet.

  Det krävs inte mycket för att se problemet i det.

  Varför tror du att det jobbas för att yrkesfisket ska decimeras?

 • Man slaktade den nuvarande stigningen av lax för några medelstora Norrlandsälvar.Seriösa gäddfiskare ställer inte upp i tävlingar som inte tillämpar C.N.R.Vad gör laxfiskarna?Hur ska vi sportfiskare utan hyckleri kunna protestera mot det krokyrkesfiske som pågår i östersjön.Jag blir så jävla besviken.Skäms Arrangörer!,Skäms tävlingsdeltagare

 • Tycka vad man vill men nog är det lite dubbelmoral !
  Inte många skulle komma på idén att tävla i ålfiske med samma resultat… Sopa framför egen dörr först !

 • Olof, du låter som en gammal och vis man. Men skenet kan väl bedra antar jag. Läs texten igen och begrunda. Laxbestånden är hotade och laxen behöver all hjälp den kan få så att den klarar den här svackan och blir stark igen – varför då i onödan ta fisken? Du kan likväl köpa dina matfiskar i butiken (Läs WWFs fiskguide) – blir dessutom billigare.

 • Läs dagboken på simrishamnstrolling.se
  om renstunnorna.Där är det snart tävlingdax igen.Samma regler som trollingmasters bornholm
  Det måste till en attitydförändring!!För några månader sen skrek vi om hur vansinnigt det var att vi fick undantag för dioxinhaltig lax.Tror ni att sportfiskad lax har mindre gift i sig än yrkesfiskad??

 • Varför vill man överhuvudtaget ta med sig denna giftiga och carsogena dioxinfisk hem? Det är ju fara för livet att överhuvudtaget äta fisken!!! Lägg ner yrkesfisket och återutsätt all fisk på tävlingarna. Bara àtt fota med mätstock och släppa tillbaka giftet efter trevlig fajt.

 • Miljön då? Blir det inte en del utsläpp av 250 båtar som harvar efter lax i fyra dagar?

 • Här Ljungan har vi i åratal kämpat mot yrkesfisket och dess laxfällor. Ljungan har en vildlaxstam som knappt överlever och fångsttotalen i Ljungan ligger på 20-40st spöfångade laxar per år. På 200 fiskedagar år så kan man få några st och man släpper allt. Man blir så j-vla less då man ser och hör om denna slakt som sker av så kallade sportfiskare.

 • Alla måste helt enkelt ta sitt ansvar.
  Arrangörer av tävlingar har extra stort ansvar om vi sportfiskare ska kunna fortsätta ha en bra position i diskussionerna om utfiskningen.

 • Verkligen olycklig timing att Sportfiskarna, som nu startar en rejäl kampanj för att rädda vildlxaen, kopplas samman med tävlingen på Bornholm. Personligen tar det imot lite att skriva på protestlistorna när man samtidigt ger yrkesfiskarlobbyn ny ammunition för flera år framöver. Tråkigt också att inte Sportfiskarna reagerar offentligt på kritiken.

 • Hej!
  Bra diskussion.
  Kommer ihåg ett journalistiskt inlägg i denna utmärkta tidning som handlade om fjällfiske. Om alla som åkte till fjälls behöll en fisk per dag till dagens mat vid brasan, så skulle strax bestånden utrotas.
  Så det handlar inte om det lilla som var och en får ta (anser sig kan ta)utan vad beståndet tål.

  /Bert

 • Så mycket lax, framför allt stor lax, som det finns i vattnen utan för Simrishamn och Bornholm har vi inte sett maken till under 15 år. Det är väl egentligen en bra sak!? Dags att hyfsa debatten; låt säga att trollingområdena utan för Simris och Bornholm utgör 10×10 nm vardera. Då utgör detta ca 0,3% av ytan av södra Östersjön. Finns all lax på den

 • Det roliga med denna diskutionen är att det inte nämns att den mesta fisk som fångades under tävlingen var odlad fisk.
  När det gäller utsläpp mm så är inte trollingfisket så miljövänligt. Men vilket fiske är egentligen det? Kanske om man bor vid en sjö och har en eka utan motor. Men då behöver de flesta åka bil till sina jobb istället 200ggr/år.

 • Och de flesta trollingfiskare har nya lite mer miljövänliga motorer på sina båtar.
  Undrar även vad samhället Tejn och kanske hela Bornholm fick in i förtjänster av de knappa 1000 laxarna som fångades om man jämför om de skulle vara tagna på långlinor.
  Visst bedriver Trollingfiskare c&r. Blir mer och mer vanligt att de släpper tillbaka fisk.

 • Speciellt då det handlar om vildfisk. Den odlade fisken skall ju ändå förhoppningsvis inte reproducera sig.
  Mvh Jonas Lidberg

 • Intressant att läsa de som försvarar detta.Ni använder precis samma argument som yrkesfiskarna.Vi får bara odlad fisk .Om vi inte tar upp dem så tar polackerna upp all fisk . Det är på så litet område vi fiskar.Laxen och dioxinet är helt plötsligt inget problem.Varför inte ta upp sälen och att det är kultur också så är listan komlett.

 • Kan man skilja på vild resp. odlad Östersjölax? I Vänern är det enkelt via fenklippning, vet faktiskt inte hur det är i Östersjön, Jonas Lidberg har uppenbarligen koll?
  OM det går så är väl lösningen busenkel: Förbjud all invägning av vild fisk i samtliga trollingtävlingar!

 • Ovanstående förbud kan även gälla rent generellt för Östersjölaxen. Sportfiskare har ju, till skillnad från yrkesfisket, goda möjligheter att returnera den vilda laxen levande igen :)

 • Titta inte snett på trollingfisket som företeelse. Det genererar stora summor pengar till samhälle, företag, etc och rätt skött visar det på sportfiskets enorma potential. Varför kan inte trollingarrangörerna avsätta en del av intäkterna till fiskvårdande åtgärder till fromma för den vilda laxen? Money talks …

 • Trollingfiske efter odlad Östersjölax måste väl vara en av tidernas bästa affärer, eller hur? Snacka om avkastning på ett put-and-take-fiske :)
  Någon som räknat på omsättningen per kilo sportfiskefångad Östersjölax?

 • Ser att flera tar upp ekonomin,Kanonbra att trollingtävlingen drog så mycket folk.Jättebra att Simrishamn får ett uppsving varje laxsässong.Men det skulle det inte komma turister om man i högre grad tillämpade C.N.R?
  Tävlingarna borde väl locka lika många deltagare med vettigare regler?Jag fiskar för att det är roligt,varför fiskar ni?

 • Den mesta av den odlade laxen som sätts ut i Östersjön är fenklippt. Dock inte alla. Även laxarna som sätts här hemma på västkusten där jag bor är klippta.
  Antog att alla som har insyn i Trollingfisket och övrigt laxfiske visste detta.

 • Roligt att läsa alla som försvarar festivalerna. Drivgarn efter lax är förbjudet sedan ett antal år o nyligen förbjöds yrkesfisket i östersjön efter lax. Men trollingfisket får fortsätta. Det bonkades 7,7ton lax på bornholm,undra hur många ton blir i simrishamn? Förbud ska gälla för alla. Ja hoppas på förbud mot även trolling. Alt tillämpa c&r.

 • Min undran är om faktumet att tävlingen är dansk är en orsak till ointresset att göra tävlingen mer hållbar och etisk? Jag menar att eftersom Danmark inte är födelseplatsen till laxen så tänker man kanske inte riktigt på varifrån de kommer? Man skördar alltså något som andra sått. Gratis är alltid gott!

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons