Starka känslor efter laxtävling på Bornholm

– Det är väldigt viktigt att tävlingsarrangörerna ser över sina regler, säger Martin Falklind.

I årets omgång av Trolling Master Bornholm, som arrangeras av danska TV2 Bornholm, stämde allt och fiskelyckan var på topp för de flesta deltagare. Eftersom laxen som art är hotad har reaktionerna inte låtit vänta på sig.
Mellan 25-28 april tävlade 250 båtteam utanför Bornholm. Totalt rapporteras det om 917 laxar som vägdes in under de fyra dagarna som tävlingen pågick. Den stora mängden fångade laxar har rivit upp starka känslor både inom och utanför sportfiskekretsar.
Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind, tycker att det är förståeligt att det blir reaktioner:
– Väldigt många sportfiskare, miljövänner och beslutsfattare är engagerade i att försöka rädda den vilda Östersjölaxen, och på senare tid har det gjorts stora framsteg. Bland annat har yrkesfisket fått stora restriktioner. Att det då samtidigt arrangeras tävlingsfiske efter lax i så här stor skala, blir givetvis en belastning för dem som försöker företräda sportfisket.
Martin Falklind menar att alla sportfiskare måste dra sitt strå till stacken:
– Oavsett vilken metod vi använder och oavsett om vi fiskar i hav eller älv, så måste vi allihop tänka över vad vi som enskilda fiskare kan göra för att reglera vårt eget fiske. Och det är oerhört viktigt att tävlingsarrangörerna snarast ser över sina egna regler och kvoter.
OBS! Enligt uppgift från Martin Rydgren, som jobbar med fiskeriregleringsfrågor på Havs- och Vattenmyndigheten, så kommer ett förslag som ska gå ut på remiss under närmsta dagarna som rör regleringen av sportfiske i Östersjön. Fiskejournalen kommer att bevaka detta och lägga ut en länk så att alla kan ta del av remissen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!