Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Clownfisken är en av många arter som hotas av att tropiska hav blir varmare och surare.

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Fisket har stor betydelse på många öar i Stilla havet och befolkningens framtid ser dyster ut, enligt siffror som nyligen publicerades i tidskriften Marine Policy. Forskarna räknar med att den globala uppvärmningen, som i huvudsak beror på ökade utsläpp av koldioxid, kan ge en temperaturstigning i Stilla havet på omkring tre grader. Det skulle bland annat leda till lägre syrehalter, ökad försurning och dramatiskt minskad primärproduktion. Konsekvensen skulle bli att mellan 50-80 procent av de marina arterna skulle försvinna, varav mängder av fiskar.

Förhoppningsvis kan förra veckans internationella klimatkonferens i Bonn bidra till att det dystra framtidsscenariot aldrig förverkligas. Konferensen COP23 arrangerades av FN och över 200 länder diskuterade hur den globala uppvärmningen kan bromsas. Generellt tycks enighet råda om att tiden börjar rinna ut och att gemensamma krafttag krävs för att uppnå målen i Parisavtalet från 2015.

”Effekten av uppvärmning och försurning av haven är skrämmande”

– Effekten av uppvärmning och försurning av haven är skrämmande, och det kombineras med överfiske, föroreningar och förstörelse av marina habitat. Adderar man även stigande havsnivåer så förstår man vilka faror det utgör för våra hav och våra överbefolkade kustområden, säger Isabella Lövin, som deltog i konferensen.

Läs mer om studien här.

Läs och ladda hem studien här.

Läs om konferensen COP23 här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!