Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Clownfisken är en av många arter som hotas av att tropiska hav blir varmare och surare.

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Fisket har stor betydelse på många öar i Stilla havet och befolkningens framtid ser dyster ut, enligt siffror som nyligen publicerades i tidskriften Marine Policy. Forskarna räknar med att den globala uppvärmningen, som i huvudsak beror på ökade utsläpp av koldioxid, kan ge en temperaturstigning i Stilla havet på omkring tre grader. Det skulle bland annat leda till lägre syrehalter, ökad försurning och dramatiskt minskad primärproduktion. Konsekvensen skulle bli att mellan 50-80 procent av de marina arterna skulle försvinna, varav mängder av fiskar.

Förhoppningsvis kan förra veckans internationella klimatkonferens i Bonn bidra till att det dystra framtidsscenariot aldrig förverkligas. Konferensen COP23 arrangerades av FN och över 200 länder diskuterade hur den globala uppvärmningen kan bromsas. Generellt tycks enighet råda om att tiden börjar rinna ut och att gemensamma krafttag krävs för att uppnå målen i Parisavtalet från 2015.

”Effekten av uppvärmning och försurning av haven är skrämmande”

– Effekten av uppvärmning och försurning av haven är skrämmande, och det kombineras med överfiske, föroreningar och förstörelse av marina habitat. Adderar man även stigande havsnivåer så förstår man vilka faror det utgör för våra hav och våra överbefolkade kustområden, säger Isabella Lövin, som deltog i konferensen.

Läs mer om studien här.

Läs och ladda hem studien här.

Läs om konferensen COP23 här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!