Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Clownfisken är en av många arter som hotas av att tropiska hav blir varmare och surare.

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Fisket har stor betydelse på många öar i Stilla havet och befolkningens framtid ser dyster ut, enligt siffror som nyligen publicerades i tidskriften Marine Policy. Forskarna räknar med att den globala uppvärmningen, som i huvudsak beror på ökade utsläpp av koldioxid, kan ge en temperaturstigning i Stilla havet på omkring tre grader. Det skulle bland annat leda till lägre syrehalter, ökad försurning och dramatiskt minskad primärproduktion. Konsekvensen skulle bli att mellan 50-80 procent av de marina arterna skulle försvinna, varav mängder av fiskar.

Förhoppningsvis kan förra veckans internationella klimatkonferens i Bonn bidra till att det dystra framtidsscenariot aldrig förverkligas. Konferensen COP23 arrangerades av FN och över 200 länder diskuterade hur den globala uppvärmningen kan bromsas. Generellt tycks enighet råda om att tiden börjar rinna ut och att gemensamma krafttag krävs för att uppnå målen i Parisavtalet från 2015.

”Effekten av uppvärmning och försurning av haven är skrämmande”

– Effekten av uppvärmning och försurning av haven är skrämmande, och det kombineras med överfiske, föroreningar och förstörelse av marina habitat. Adderar man även stigande havsnivåer så förstår man vilka faror det utgör för våra hav och våra överbefolkade kustområden, säger Isabella Lövin, som deltog i konferensen.

Läs mer om studien här.

Läs och ladda hem studien här.

Läs om konferensen COP23 här.

Hans Hällman

Publicerad: 20 November 2017
Av: Hans Hällman