Stopp för kalkbrytning i Ojnareskogen

I den vackra sjön Bästeträsk lever bland annat en unik sötvattenslevande sik, liksom Gotlands enda konstaterade förekomst av stensimpa. Vad en kalkbrytning skulle inneburit för grundvattnet som försörjer sjön är omöjligt att veta. (Foto: Nicka Hellenberg)

I går beslutade Högsta Domstolens (HD) att riva upp och ogiltigförklara bolaget Nordkalks tillstånd att bedriva kalkstenstäkt i området vid Ojnare myr på Norra Gotland.
– Äntligen en signal om att miljölagstiftningen måste tas på allvar. Nu har miljöminister Lena Ek en chans att skydda området som en nationalpark, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.
HD har beslutat att det måste göras en sammanhållen tillståndsprövning av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de två Natura 2000-områden som ligger vid täktområdet – något som tidigare inte gjorts. Gårdagens besked var efterlängtat för de som protesterat mot kalkbrytningen i vad som bedömts som ett av Sveriges viktigaste naturområden. Domen innebär att motståndarna till brytningen har vunnit striden om kalkbrottet.
Läs tidigare notiser om Ojnare.
Morgan Fihn

Publicerad: 19 juni 2013
Av: Morgan Fihn