Stopp för utbyggd vattenkraft i nedre Dalälven

Ingen ny kraftstation vid Untra

Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd och slår därmed fast Mark- och miljööverdomstolens dom från juni i år att avslå ansökan om att uppföra en ny kraftstation i anslutning till Untra kraftverk i Dalälven.

Högsta domstolen slår fast Mark- och miljööverdomstolens avgörande att avslå Fortums ansökan om att uppföra en ny kraftstation i anslutning till Untra kraftverk.  Detta skriver Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
– Beslutet är en principiellt viktig seger för miljörörelsen och de unika naturvärden som finns i Nedre Dalälven. Högsta domstolen bekräftar den tidigare domen och därmed att lagstiftningen i första hand ska gynna miljön. Vi har jobbat för att skydda det aktuella området runt Båtsfors sedan 1970-talet så det är stor dag för alla dem som kämpat för detta. Låt oss hoppas att detta blir en stoppsignal till alla som vill försöka uppföra nya vattenkraftverk, säger Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen.
Högsta domstolen meddelar inte prövningstillstånd och slår därmed fast Mark- och miljööverdomstolens dom från juni i år att avslå ansökan om att uppföra en ny kraftstation i anslutning till Untra kraftverk i Dalälven.
– Nu hoppas vi att beskedet från HD i förlängningen öppnar för restaureringar i området Båtfors, som ligger dikt an mot Untra, nu återupptas och att vattnet på sikt får strömma igenom området, som är norra Europas kanske mest artrika naturskogsmiljö. På cirka 500 hektar lever över 250 rödlistade arter, säger Kristoffer Stighäll, projektledare skog och naturvård på Naturskyddsföreningen.
I Mark- och miljööverdomstolens dom, som Högsta domstolen nu slagit fast, står det bland annat att ”(v)id en sammantagen bedömning av verkningarna av de byggnadsåtgärder som ska utföras anser Mark- och miljööverdomstolen att åtgärderna kommer att medföra mer än obetydlig miljöpåverkan. Förbudet i 4 kap. 6 § miljöbalken mot vattenkraftsutbyggnad i nedre Dalälven lägger därför hinder i vägen för att tillåta den ansökta verksamheten.”
– Ett tillstånd till kraftverket skulle ha varit oförenligt med miljöbalkens bestämmelser, EU:s naturskyddsdirektiv samt strida mot byggnadsförbudet för vattenkraft i skyddade älvsträckor. Att Högsta domstolen slår fast Mark- och miljööverdomstolens beslut är viktigt och har stor betydelse vid framtida prövningar av vattenkraft som skadar höga naturvärden, säger Joanna Cornelius, miljöjurist på Naturskyddsföreningen.
Läs Högsta domstolens beslut och Mark- och miljööverdomstolens dom.

Missa inte tidigare notiser om Fortum och Untra.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!