Stör funnen i Stockholms skärgård

Den ovanliga fångsten gjordes i Trälhavet i Österåker i helgen. Hobbyfiskaren Nicklas Boj  hade lagt nät när han fann en stor krokodilliknande tingest i slutet av nätet. 

Nicklas Boj uppskattade fisken till 50-60 centimeter lång och släppte sedan ut den i havet igen, men tog ett kort för att kunna identifiera den. Själv hade han ingen aning om vad det var.
Det var alltså en stör, en fisk som formellt varit utrotad från Östersjön 100 år på grund av överfiske. Enstaka fångster har gjorts, bland annat fiskades en upp utanför Öland 2009 och en i Hanöbukten året efter.
Fångsten har han rapporterat till Länsstyrelsen.

Under flera år har Polen satt ut atlantisk stör i Östersjön. Det finns även rysk stör och europeisk stör.

Under flera år har Polen satt ut atlantisk stör i Östersjön. Det finns även rysk stör och europeisk stör. Den exakta arten som kom upp i Stockholms skärgård är inte säkerställd än.
– När Carl von Linné åkte land och rike runt på 1700-talet, då fångade man regelbundet stör i Norrköping och Motala. Sedan har den försvunnit, säger Sture Hansson, professor i systemekologi vid Stockholms universitet.
Det är från Beluga stören som den kända och exklusiva svarta belugakaviaren kommer. Beluga stören är världens största sötvattenskfisk och kan bli åtta meter lång och väga 1500 kilo.

Publicerad: 04 July 2016
Av: Fiskejournalen