Stor stör i Hanöbukten

Stören går upp i floder för att leka. Vattenkraftsutbyggnaden, flodhinder och förändrade bottnar har till stor del förstört störens naturliga lekområden.

Under senare år har det blivit allt vanligare med stör i Östersjön. Senaste exemplaret, en nästan vuxen fisk, fastnade härförleden i ett bottengarn utanför Kivik.
FJ-medarbetaren Daniel Helgesson har ett par störar i sin egen fångstjournal (från Frazer River) och uppmärksammade naturligtvis när Ystads Allehanda skrev om störfångsten i Hanöbukten.
Under ett par års tid har tyskar och polacker drivit ett gemensamt störprojekt med syftet att återintroducera den magnifika fisken i Östersjön. En fisk som lidit mer än de flesta av vattenkraftdammar, som hindrat den att nå sina lekområden i floderna.
Fiskarna Nisse Losell fick stören i sina torskgarn och såg ganska omgående vad det var för en fisk. Sedan han försiktigt bärgat den togs den in till Kivik för att vägas och mätas. Noteringarna 26 kilo och 177 centimeter talar om att det rör sig om en ungfisk på väg att bli vuxen. En riktigt fullvuxen stör kan bli uppåt fyra meter lång och väga ett par hundra kilo.
Det polsk-tyska projektet bygger både på återskapande av lekplatser för stören, samt utsättning av unga störar. En del av dessa ger sig av på vandringar och under senare år har det fångats ett flertal exemplar vid svenska kusten.
Läs mer på www.ystadsallehanda.se.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!