Stora beslag av olagliga nät

Beslagtagna nät innehållande sik och havsöring. (Foto: Länsstyrelsen)
Beslagtagna nät innehållande sik och havsöring. (Foto: Länsstyrelsen)

Länsstyrelsens fisketillsyn beslagtog i helgen olagliga nät på fyra olika platser i kustområdet utanför Kalix och i västra Haparanda skärgård. Den totala nätlängden uppgick till cirka 1000 meter. Näten innehöll både havsöring och sik.
Länsstyrelsens fisketillsyn resulterade i helgen i beslag av totalt ett 20-tal nät på fyra olika platser i Kalix- och Haparanda skärgårdar. Näten var olagligt utlagda innanför sjökortets 3-meterslinje och vissa saknade märkning. Vissa av näten var extra djupa och specialtillverkade med en längd på upp till 100 meter per styck.
– Utformningen av vissa av näten tyder på att en del av fisket sker i ganska stor skala, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen. Om den typen av nät läggs på grunt vatten så täcker de hela vattenkolumnen från botten till ytan och kommer naturligtvis att fånga fisk mycket effektivt.

Fångar utan urskiljning
En del av näten var nyligt utlagda och innehöll ingen fisk. Andra nät hade legat ute en tid och innehöll både sik och havsöring. Totalt fanns ett 30-tal sikar och två öringar i varierande storlek i näten. Dessutom fanns andra arter som abborre, mört och nors.
Fisk som fångas på nät skadas ofta svårt och de är därför sällan möjliga att återutsätta. Öringen är speciellt känslig och dör ofta snart efter att den fastnat i nätet. Nätfiske är också problematiskt eftersom det fångar alla fiskarter utan urskiljning om bara deras storlek stämmer någorlunda väl överens med nätmaskornas storlek.

Bakgrund
Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december). De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen men skyddar även arter som till exempel harren som leker på grunt vatten på våren.

Publicerad: 27 May 2014
Av: Morgan Fihn