Annons
Annons

Stora bidrag till yrkesfisket

Annons

Yrkesfisket – En verksamhet beroende av bidrag. (foto. Anders Nicander)

Svenska yrkesfiskare får näst intill lika mycket bidrag som de säljer fisk för. Detta enligt en granskning som miljöorganisationen Oceana har gjort.
Svenska fiskare fick under 2009 över 88 miljoner euro i stöd. Samtidigt uppgick fångstens värde till 90 miljoner euro. Enligt Oceana skulle majoriteten av fiskeflottan inte vara lönsam om det inte var för bidragen.
Anne Schroeer, projektledare på Oceanas, ger sin syn på rapporten till Södermanlands Nyheter.
– Situationen i Östersjön är dålig och om man tittar på länderna runt omkring är det många som får stora bidrag, till exempel Sverige, Finland och Polen.
EU har för vana att redogöra för Europeiska Fiskerifonden som 2009 uppgick till en miljard euro. Oceana har kommit fram till en siffra som är tre gånger så stor. Man har även räknat med stöd till de enskilda länderna i form av skattesubventioner på bränsle och pengar som EU betalar till länder i tredje världen för att europeiska yrkesfiskare skall få släpa trålarna utanför deras kust.
Oceana är en fristående miljöorganisation med rötter både i Europa och Amerika.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
20 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Med tanke på hur mycket deras framfart skadar miljön tror jag det hade varit bättre att ge dom 50% till i bidrag och förbjuda allt yrkesfiske. Alla hade tjänat på det i längden..

 • till Josef L , härligt att du motbevisar dig sjv genom länken, plusa ihop siffrorna så får de se :D

 • Varför subventionera överhuvudtaget !!!???
  Låt fisken kosta vad den borde, det vinner både
  miljön och fisken på.
  Men att med subventioner fiska ut haven vinner ingen på, inte ens yrkesfisket.

 • Men jösses, foliehattarna hedersfoliehatt har åter hamnat fel under sitt korståg för yrkesfisket..

  Som vanligt har Josef helt missat kända fakta som t.ex att de heltidsanställda på medelstora trålare under 2008 inte hade mer än 9200 i snittlön (det är nämligen vad snittet skattade för) trots att företagen fick en indirekt bränslesubvention motsvarande cirka 91 miljoner kronor samma år, vilket motsvarar ungefär 22.000 kronor per heltidsanställd i månaden.

  Josef hänvisar dessutom till en enda fond när det finns massor med andra fonder och myndigheter som också delar ut frikostiga bidrag till yrkesfisket, antingen vet han inte bättre eller så försöker han som vanligt att lura läsarna.

  Saker som kan nämnas är ju t.ex att alla yrkesfiskare som i Gävelborgs län fiskar med laxfällor får 5000 kronor per år och fälla i sälskadebidrag, förutom då att de fått bidrag för att skaffa fällorna från början. Men än märkvärdigare är nog att samma läns trålfiskare får än mer i sälskadebidrag eftersom bidraget beräknas på hur mycket fisk de fångar, oavsett om de råkar ut för sälskador eller ej. För en del av de större båtarna i regionen kan det här bidraget därför röra sig om hundra tusen eller mer, per person..

  2010 delades det sammanlagt ut 17,5 miljoner i ersättning för sälskador och drygt 6,9 miljoner för att förebygga sådana till.. ja just det, till yrkesfisket, allt enligt Länsstyrelsen. Sår vi för skoj skulle ut de här siffrorna så innebär det att varje Svensk yrkesfiskare skulle fått ungefär 1350 kronor i bidrag per månaden enbart för att det finns säl i Sverige.

  Ingen blir väl heller förvånad över att Josef dessutom missat att staten under många år på olika sätt stöttat fisket ekonomiskt. Bland de stöd de fått ingår EU-bidrag och statens kostnad för yrkesfiskarnas a-kassa, men också myndigheternas kontroll av fisket. Totalt blir det över 700 miljoner kronor. Det är betydligt mer än branschens totala vinst under 2007 som var på 177 miljoner kronor.

  Utslaget per yrkesfiskare betyder det ett stöd på närmare en halv miljon kronor om året.

  F.ö kan ju nämnas att enbart den fond som Josef hänvisar till delade ut cirkus 39,5 miljoner till yrkesfiskeindustrin, och då har jag givetvis inte räknat med räknat det i staplarna som gick till vattenbruk eller restaurering av åar och annat.

  Behövs någon mer info för att alla skall inse varför Josef är huvudkandidat till den bland rovdjursrevisionister och yrkesfiskare så prestigefyllda utmärkelsen Årets Foliehatt?

 • Raffe, kan inte förstå varför du ens försöker dig på siffror, du är bevisad till att inte kunna räkna. Som förslag till dina inlägg kan du ju skriva foliehatt 25 gånger, det skulle nog bättre beskriva vad du är bra på.

 • Frågan är väl varför josef ens läser vad som skrivs på fj hemsida… det är ju ingen hemlighet vad tidningen och jag har för syn på yrkesfiskare som gör sitt bästa för att fiska ur haven !

 • Ola: Man får ha vilken syn som helst på vad som helst men det är inte alltid den synen har något med verkligheten att göra. Jag känner ett antal yrkesfiskare. Att påstå att de skulle få 500 000 i snitt per fartyg i bidrag har inget med verkligheten att göra.

 • JosefL: Återigen, peka ut några siffror överhuvudtaget i det jag skrivit, även rent historiskt (och som jag inte påtalat själv), som varit felaktiga? Allt du har att komma med är lögner, trams och hemsnickrade teorier, du har ingenting alls på fötterna den här gången och du har aldrig haft det. Du har heller inte en enda gång haft stake nog att ge dig in i en seriös debatt, du vågade inte ens delta när du fick en officiell inbjudan av Martin Falklind.. Du är och förblir en lögnare, räddhare och ett klassikt internettroll, så kryp nu tillbaks under täcket å vänta på att mamma din skall komma och vagga dig till ro.

 • JosefL Nämnas kan väl också att alla de siffror är jag redovisat är offentliga och hämtade direkt ifrån Länsstyrelser, Fiskeriverket, SFR, DN och andra publika resurser på internet, så att det skulle handla om något hemmasnickrat trams kan du glömma..

  Så, har du och dina vapenbröder i SFR något annat att komma med än att det är fel, fel och återigen fel?

  Har ni några nya revolutionerande bevis på att de siffror som myndigheter, media miljöorganisationer redovisar kommer från den världsomspännande komplott mot yrkesfiskebranschen som ni försöker ge sken av?

 • Raffe: Om du hade hängt med på mattelektionerna i grundskolan så hade du nog inte behövt ta till så mycket okvädesord. Men det är klart, i detta samhälle kommer man ganska långt på vara ohyfsad.

 • Och staten vill inte riskera skattbetalarnas pengar… nä det är nog sant… vi slösar bort dom istället på en bransch som är på väg att utplåna sig själv… det är mycket bättre för då förlorar vi inget eller?

 • JosefL: Precis som vanligt alltså, du har inte ett skvatt att komma med..

  Om du nu vill snacka matematik så har det för det första inget alls med okvädningsord att göra, okvädningsord hanteras nämligen i svenskundervisningen. Och för det andra så vore det intressant att få veta hur du kom fram till att det fanns 1500 fiskefartyg i den svenska fiskeribranschen…

  Så, när är det dags att börja svara på de frågor som ställs? Jag svarar nämligen på både dina påståenden och på alla dina frågor, hur korkade de än är. Så det där snacket om hyfs… ja det faller pladask när det kommer från dig.

 • Raffe: Du har inför alla läsare gjort uträkningar som ett barn borde förstå att det inte kan stämma. När jag påpekar detta, säger du att det är mitt fel att du räknar fel??? Tills den dag kommer då du hittar någon form av självkritik, så får du nog finna dig i att jag inte bryr mig särskilt mycket om det du skriver.

  Stefan: Det är nog inte så att det är fiskarna som först och främst vill ha bidragen, konstigt nog. Läs den länken som jag skickade. Det är småpotatis som går till vanliga fiskare, den stora delen går till något helt annat. Men visst man kan se bränslesubventioner som bidrag, men i så fall skulle man ju även kunna säga att staten ger bidrag för att svenskar skall kunna åka utomlands med flyg och supa.

  Kan ju bara säga vad jag vet, och det är ju att det finns ingen chans i världen att de som jag känner ligger på ett snitt på 500 00 i bidrag. De skulle inte lämnat kajen.

 • JosefL: Ofta vet man inte om man skall skratta eller gråta, men i det här fallet så känns asgarvet klart närmst.

  Att man ibland tar till metoder som t.ex att göra ett medvetet fel för att på det viset enkelt förklara eller helt enkelt bara påvisa vad någon annan gjort/gör för fel är faktiskt ganska normalt för de allra flesta, men tydligen inte för dig Josef.

  Att du dessutom hänger upp dig på en endaste uträkning/händelse utav alla de som redovisats, och sedan använder den som något slags typexempel på någon annans brister är dessutom helt absurt, speciellt då med tanke på alla dina egna publika tankevurpor, logiska magplask och bisarra räknefel.

  Om du vill kan vi ju räkna upp lite av de dumheter saker du sagt här på FJ, vi kan ju t.ex nämna när du påstod att västkustens knubbsäls födointag rent generellt bestod av 80% torsk, att det var samma säl som var skälet till fiskbristen trots att de när fisken började försvinna enbart åt ca 1% av vad yrkesfisket drog iland och inte minst när du nu allra senast påstod att det finns 1500 fiskefartyg i den svenska fiskeflottan..

  Så.. när du kastar handgranater i glashus genom att snacka om att jag gjort räknefel så blir du faktiskt riktigt ordentligt lustig.. :D

  Men som sagt, du har fortfarande inte klarat av att bemöta, förklara eller motsäga den forskning som gjorts på området och som grundligt redovisats av såväl myndigheter, dagstidningar och miljöorganisationer med annat än att du inte tror på det, och vad du tror känns ju verkligen som något värt att lita på, inte sant? eller kanske inte…

 • det är direkt löjligt att läsa att någon har problem med att det utgår bidrad till yrkesfisket
  hur skall vi annars få fisk på matbordet jag blir fan förbannad när jag läser det här att det över huvutaget näms något om det ……..det är väl inte så att ni sportfiskare iriterar er över att någon fiskar upp era leksaker?????????????? och jag vill INTE ha någon kommentar om att sportfisket genererar mer pengar än yrkesfisket för det handlar om att få fisk på matbordet det finns faktiskt ett par miljoner människor i sverige som gillar att äta fisk OCH SOM INTE tycker om att fiska vare sig med nät eller kastspö ni sportfiskare glömmer bort dom hela tiden tyvärr

 • sillstryparn: Vad du vill höra eller inte höra är helt irrelevant, även om du nu skulle bli förbannad.

  Vad du uppenbarligen inte förstår är att det som upprör större delen av Svenska folket är att oseriösa yrkesfiskare får bidrag till att ruinera fiskbestånd och förstöra bottnar, de får alltså bidrag till en verksamhet som riskerar att få den ekologiska balansen i våra hav att totalhaverera.

  Ingen här, eller någon annanstans, har mig veterligen propagerat för att allt yrkesfiske skall förbjudas eller ens stoppas. Det de flesta vill är däremot att de former av fiske som hotar våra hav och vår framtid skall stoppas, ett hållbart ekologiskt yrkesfiske som bedrivs av fiskare som inte förstör bottnar eller skövlar några bestånd är alltså helt okej.

  Det vi alltså vill är att de foliehattar som ger sig fan på att de skall få hålla på med sin miljöfientliga verksamhet inte skall få en endaste krona mer i bidrag, de skall heller inte få tillstånd att fortsätta bedriva sin snudd på brottsliga verksamhet.

  Att sedan dagens yrkesfiske är en enorm förlustbransch som hålls under armarna av skattebetalarna är alltså en jättelik skandal om man tänker på hur de som får bidragen skövlar våra hav, speciellt om man betänker att det faktiskt går att fiska med redskap som är skonsamma mot både natur och fauna.

 • till raffen…….jag läser din sista mening i ditt svar på mitt utlåtande där framgår det vad du är för en person…….tala om för oss som inte begriper vad vi skall fiska med för redskap så du blir nöjd……….större delen av svenska folket vill ha fisk på matbordet så dom vill veta hur det skall gå till??????????

 • sillstryparn: Till att börja med.. att du inte begriper är helt uppenbart, så det behöver du inte påpeka fler gånger..

  Men hur som helst, det finns mängder med olika typer av redskap som varken förstör bottnar eller ruinerar bestånd. Vi kan ju t.ex nämna det burfiske som i Sverige i första hand riktas mot olika typer av skaldjur men som i t.ex. Norge utvecklats så att yrkesfiskarna där även fiskar efter torsk och mängder med andra sorters fisk. Förutom det så finns det yt-trålar, sättgarn, långlinor och en hel del andra metoder som fungerar alldeles ypperligt…

  Men det är inte allt, det finns nya former av ekologiska marina vattenbruk, det finns t.ex landbaserade fiskodlingar där vatten pumpas upp i dammar och körs i kretslopp där fisken matas med allt från musslor och det som blir över från den traditionella räk- och fiskindustrin till ”grönsaksätande” karpfiskar de själva odlar och matar matfisken med.

  Så att vi inte skulle klara oss utan ett yrkesfiske som förstör bottnar och ruinerar bestånd är rent nonsens.

 • Var kan jag söka bidrag???????
  Jag behöver ett e-kort!!
  Jag får inga bidrag fast jag är fiskare!!

Annons
AKTUELLT

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Fisketjänsten drar in en miljon i månaden

Det svenska företaget Fishbrain har kommit igång och omsätter nu en miljon i månaden. Det rapporterar Dagens industri. Företaget startades 2013 och erbjuder en premiumtjänst – för sex dollar, alltså ungefär 50 kronor, i månaden – som ska kunna ge en prognos om när på dagen man ska fiska för att fånga en specifik art,

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons