Storlaxar från Vänern

Efter ett par dystra år börjar det åter komma rapporter om fina laxfångster från Vänern. Ett exempel är silversmycket på bilden ovan, fångat av Peter Jacobsen.
Slarv i odlingarna, ogynnsamt väder och minskade utsättningar har under senare år inneburit allt färre rapporter om storlaxar från Vänern. Men nu ser det faktiskt ut som om det är en vändning på gång. Vi väljer i alla fall att tolka det som ett positivt tecken att vi åter börjat få in anmälningar om vänerlaxar till Recordfisken.
I mitten av månaden fick Peter Jacobsen drömhugget, under ganska besvärliga förhållanden:
”Vi låg och stånkade i kraftig motsjö när ett ytspö fullkomligt exploderade. Efter en lång och seg kamp i stora vågor låg till slut laxen, fet och blank, på durken och stort jubel utbröt i båten”, skriver Peter i anmälan till Recordfisken.
Laxen, som vägde 10,36 kilo och var 93 centimeter lång, bet i en riktig klassiker, en Tomic 737 tubby.
Några veckor senare var Frank Wallgren ute med guiden Petter Larsson i hans nya båt. En tur som slutade med nytt båtrekord när en lax på 9,19 kilo högg på en löja tacklad i VK-skalle.
Svenne Andersson

Peter Jacobsen med den magnifika vänerlaxen som tyngde vågen till 10,36 kilo.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!