Största gäddfabriken hittills

Restaureringen av Kyrksjön är ett så stort projekt att det krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen.

Restaureringen av Kyrksjön är ett så stort projekt att det krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen.

Nu är förhandlingen i miljödomstolen avklarad- snart börjar grävmaskinerna arbeta med Kyrksjön, Sportfiskarnas största gäddfabrik hittills!
– Eftersom inga motstående intressen finns kring projektet kan man räkna med att vi kommer att få de tillstånd vi sökt. Dessutom har vi i dagarna fått besked om finansiering från EUs landsbygdsprogram för projektet så nu återstår bara det roligaste, att efter två års förberedelser äntligen få genomföra de praktiska åtgärderna, kommenterade en glad Nils Ljunggren, biolog på Sportfiskarna.
Tillsammans med markägarna och Botkyrka kommun driver Sportfiskarna sedan 2011 en restaurering av våtmarken Kyrksjön i ett avrinningsområde till Kaggfjärden i Botkyrka sydost om Stockholm.  Med bidrag från Havsmiljöanslaget har gruppen tillsammans med konsulter från företaget WRS tagit fram en plan för hur Kyrksjön ska kunna restaureras till en nära 30 hektar stor våtmark varav över 10 hektar anpassas särskilt för gäddlek.
Kyrksjön är en del av ett stort, tidigare utdikat, våtmarksområde i ett avrinningsområde till Kaggfjärden. Våtmarksområdet har varit ett viktigt lekområde för fisk i Kaggfjärden. Sportfiskarna har redan restaurerat lekområden för gädda i Snäckstavik i samma system, Kyrksjön ligger uppströms Snäckstavik och via restaureringen utökas möjligheterna ytterligare för gäddorna att reproducera sig. Den restaurerade våtmarken kommer även att gynna exempelvis vadare och änder och öka den biologiska mångfalden i området. Våtmarken i Kyrksjön är vidare en konkret åtgärd för att nå flera miljökvalitetsmål som till exempel Myllrande våtmarker, Levande sjöar och vattendrag, Ingen övergödning och Hav i balans samt levande kust och skärgård.
Restaureringen av Kyrksjön är ett så stort projekt att det krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen. Ansökan om tillstånd lämnades in under sommaren 2013 och den 10 december hölls förhandling för målet i Nacka tingsrätt där Mark- och miljödomstolen finns inrättad. Dan Arvidsson från Botkyrka kommuns miljöförvaltning, markägare Jan Wijkmark och Nils Ljunggren från Sportfiskarna fick där berätta för domstolen om hur projektet är tänkt att genomföras och hur en ”gäddfabrik” fungerar i praktiken. Med på förhandlingen var även miljönämnden i Botkyrka kommun samt länsstyrelsen i Stockholms län som tillsammans kommer att ansvara för att tillstånden för våtmarken följs i framtiden.
Efter nära tre timmars diskussion vara alla kvarstående frågetecken utredda och rådman Anders Lillienau avslutade förhandlingen med att meddela att datum för domslut satts till den 21 januari 2014. Det innebär att det praktiska arbetet med Sportfiskarnas största våtmark hittills kan vara igång strax därefter!
Mer om projektet går att läsa på sidan 104 i Sportfiskarnas rapport Åtgärder för mer rovfisk.

 

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!