Stortorsk i södra Östersjön

Det är några år sedan sist, men nu kommer åter rapporter om stortorsk från södra Östersjön. Och vid rodret stod förstås – Ulf Stahre!
I förra veckan kunde vi rapportera om ett sanslöst torskfiske vid norska Söröya. Riktigt den nivån når inte torskfisket här hemma, men rapporterna från Ulf Stahre ger i alla fall hopp om en ljusnande framtid. På två dagars fiske bordades inte mindre än 28 torskar som vägde över tio kilo.
Det var förra helgen som MS Falken hittade rätt i vattnen söder om Abbekås. Efter en rätt klen start på lördagen beslöt Ulf att pröva ett djupt liggande vrak som inte blivit så mycket fiskat under senare år.
Det blev bingo! Gänget ombord hivade stortorsk i ett och innan kväll hade elva torskar ”över målet” synat däck. Tyngst av alla var en pjäs på 19,4 kilo som drogs av Anders Lundgren från Skivarp.
Dagen därpå var det ett danskt kompisgäng som fiskade från Falken och en ny satsning i samma område gav ett ännu bättre resultat om man räknar antal stortorskar, även om toppfisken var något klenare. Den vägde 18,9 kilo och fångades av Kim Välder.
En tillfällighet, eller kanske ett tecken på att torskbeståndet i södra Östersjön håller på att återhämta sig?
Svenne Andersson

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!