Annons
Annons

Strane å skövlad

Annons

Strane å på västra Orust är förstörd till oigenkännlighet. Stora natur- och kulturvärden har gått förlorade och havsöringarna är avskurna från sina lekplatser.
För ett par veckor sedan åkte jag till Strane å för att fotografera lekvandrande öring. Men den plats som jag fått utpekad som extra lämplig var totalförstörd! Här byggs det minikraftverk.
Den gamla kvarnbyggnaden och vandringsvägen förbi den var raserad och ån nedanför hade rätats ut till ett livlöst dike. Det nybyggda dämmet gjorde det omöjligt för någon fisk att ta sig uppåt i ån. Nedanför dämmet kunde jag se ett tiotal havsöringar som hindrats i sin lekvandring.
Kan vi gissa att de krafter som driver på att varje fritt rinnande vattendrag ska skövlas och bli en elproducent påverkat den som gjorde detta?
Anders Nicander


Den fantastiska miljön läng Strane å på västra Orust är ett minne blott och havsöringarna når inte längre sina lekplatser.

Den fantastiska miljön längs Strane å på västra Orust är ett minne blott och havsöringarna når inte längre sina lekplatser.


LÄS OCKSÅ

Annons
33 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Självklart får e-magasinet Tillväxt (Handelsbanken) och LRF samt givetvis SVAF ta på sig det moraliska ansvaret för detta. De gör reklam för småskalig vattenkraft och klagar ständigt på bråkiga myndigheter som sätter käppar i hjulen för dem.
  Lika självklart kan detta aldrig knytas juridiskt till någon av ovanstående organisationer. Däremot vore det på sin plats med en kommentar från någon av dem; hur ställer de sig? Är myndigheterna krångliga här med?
  Christer Borg
  Älvräddarnas Samorganisation

 • Det är förjävligt att det får fortgå dessa utbyggnader av mördarkraftverk, det fins inget mini med dom förutom den lilla kraft man utvinner i dom =(.

 • Var detta verkligen nödvändigt?

  När har samrådet gjorts?

  I denna tid då vi skall bevara den biologiska mångfalden händer detta. Nä man bara tar sig för pannan och undrar vad det är som verkligen sker. Man blir på rak svenska riktigt förbannad. Säkert har det med elcertifikat spelat stor roll här. En person eller organisation vill tjäna pengar på att producera el mha vattenkraft. En urgammal teknik som i sin ”nyproduktion” nästintill borde förbjudas. Stoppa detta elände och upp med korten på bordet vad det är som äger rum här. Må de skyldiga till denna flagranta miljöskandal om det går dömas.

 • Den här verksamheten är startad helt utan några som helst tillstånd eller kontakter med någon som helst myndighet. Det är ett av de mest flagranta övergreppen vi någonsin sett!
  Karln som gjort det ska dömas och anläggningen rivas ut, samt området återställas till ursprungligt skick på utövarens bekostnad!
  Konkurs? Ja, i så fall rätt åt personen i fråga, detta måste markeras som den rena vidrighet det är, i rättssak och mot miljön. Finns ingen ursäkt…
  Christer
  Älvräddarna

 • Håller helt med Christer B, skandal ansvar måste utkrävas, man blir bara ledsen hälsar Torbjörn

 • Detta får absolut inte gå obemärkt förbi! De skyldiga ska straffas och dessutom be om ursäkt! De ska fan betala återställningen med egna pengar! Ursäkta språket, men jag blir så jävla förbannad när jag läser sånt här, att jag fan får lust att slå ngn på käften! Jävla miljösvin!
  Bara på dom jävlarna!!!!!

 • Jo man vill ju bara bre på med fem miljarder svordomar när man läser sånt här. Ska försöka hålla mig dock. De bör helt klart återställa med egna pengar och om de tar slut får de lyfta sten med sina egna händer.

 • Här måste ageras! Den ansvarige driver ett friluftsföretag med någon slags falsk miljöprofil. Kontakt är tagen med lokala media men ju fler som tar kontakt med tex Gp ju mer uppmärksamhet får det. Maila du också!

 • Orust kommun har ju alltid sagt att dom sätter naturen i första led.Vad vet dom om detta?

 • Hej!
  Så präktiga ni är, alla sportfiskare m fl. Ni har talat! Jag är imponerad. Det måste vara härligt att vara helt felfri. Inga misstag någonsin. Inget fiskdödande. Och fantastiskt kunniga är ni också. Ni förefaller ju veta exakt hur den småskaliga vattenkraften fungerar i alla delar, på alla platser och i alla utformningar. Utveckling? Nej tack. Skrika nej istället. Att sparka på dom små är ni också riktigt riktigt duktiga på, tror det kallas mobbing. Men det är klart, det är ju lättast att känna sig stor då.
  Av Trött

 • Vad an detta påhopp. Återställa till föregående skick. Men blir bättre av det? Vad jag förstått så var det kraftverk där lång innan någon av oss föddes. En annan fråga. Alla ni som är så emot vattenkraft. Vad vill ni ha för elkraft? Vad har ni för el? Finns det något som är mer miljövänligt? Allting har två sidor. Vad är det som gör eran bättre? För att ni ska kunna fiska? Ingen blir rik på småskalig vattenkraft. Allt har sin tid.

 • Ragnhild, den som ligger bakom detta kraftverk har kontaktas av länstyrelsen och infoemerats vad som gäller ÄNDÅ har karln sagt att han rätt till detta och lutat sig mot en vattendom SOM ÄR 90 ÅR GAMMALT!?!?!?!?!?!??!!?!?!?!?!??!
  Om han vill hjälpa till att återställa ån är han välkommen.

 • Ragnhild det handlar inte om att vara felfri eller inte, det här handlar om ett troligt brott mot lagen. Vad är nästa steg skall folk få bygga vattenkraftverk,soptippar,bränsledepåer mm där dom känner för det ? Är det utvecklings/framtidssamhället du vill ha ? Ja i så fall säger jag NEJ.

 • Käre ”Två Sidor”: De flesta av oss har avtal med Telge Energi och det är ren vindkraft. Och det är just den vi vill ha mer av. Det som gör vindelen bättre är att den bevisligen är att skadorna på den biologiska mångfalden bevisligen är i det närmaste obefintlig. Detta tvärtemot vatenkraften. Allt finns att läsa på i studier och forskningsrapporter. Har du läst en enda forskningsrapport i hela ditt liv? Det låter inte som det.
  Att återställa till ursprunglig skick blir självklart bättre än nu. Vi handlar inte enbart av självändamål utan vi vill ha en miljö som är så intakt som det är möjligt. Och det betyder att vi ska utvinna den el vi behöver på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Det är inte miljövänligt att bygga ett litet kraftverk utan fisktrappor och tillstånd för att producera väldigt lite el. Storskalig vattenkraft tycker jag däremot är bra. Det är den småskaliga som är problemet. Förstör MYCKET miljo ch producerar LITE el. En dålig affär för miljön men en bra affär för er med tanke på alla subventioner ni får ur elcertifikaten.

 • Käre ”Två Sidor”: De flesta av oss har avtal med Telge Energi och det är ren vindkraft. Och det är just den vi vill ha mer av. Det som gör vindelen bättre är att den bevisligen är att skadorna på den biologiska mångfalden är i det närmaste obefintlig. Detta tvärtemot vatenkraften. Allt finns att läsa på i studier och forskningsrapporter. Har du läst en enda forskningsrapport i hela ditt liv? Det låter inte som det.
  Att återställa till ursprunglig skick blir självklart bättre än nu. Vi handlar inte enbart av självändamål utan vi vill ha en miljö som är så intakt som det är möjligt. Och det betyder att vi ska utvinna den el vi behöver på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Det är inte miljövänligt att bygga ett litet kraftverk utan fisktrappor och tillstånd för att producera väldigt lite el. Storskalig vattenkraft tycker jag däremot är bra. Det är den småskaliga som är problemet. Förstör MYCKET miljo ch producerar LITE el. En dålig affär för miljön men en bra affär för er med tanke på alla subventioner ni får ur elcertifikaten.

 • Två Sidor snälla du. Elfisken de senaste åren har bevisat att öringen vandrat förbi det befintliga hindret efter att rensningar har gjorts. Lekgrus och andra åtgärder har genomförts nedanför denna punkt detta är nu uppgrävt.
  Om du nu inte visste det kära ”Två Sidor” så är 80% av Sveriges vattendrag utbyggda. Det har orsakat att 99% av ålstammen har försvunnet stora delar av våra vilda lax och öringstammar är för alltid försvunna. Sportfiskarna förespråkar inte att all vattenkraft ska rivas ut, bara att ingen mer vattenkraft byggs och de befintliga vattenkeftverken drivs med så liten miljöpåverkan som möjligt. Det handlar inte om att vi ska kunna fiska det HANDLAR OM BIOLOGISK MÅNGFALD. Att bygga ett vattenkraft i Strane Å skulle förstöra hela det ekologiska systemet i Ån, tycker du att det värt det för några få kWh?
  Misstänker att du tycker om att paddla kajak, kanske det inte skulle vara så himla roligt om någon exploaterade, byygda olagliga hinder i paddlingsleder etc… Och precis allt har sin tid. Låt invånarna i Strane Å ha sin tid!

 • Ragnhild, vi har ju träffats, senast i Arjeplog. Du måste väl ändå begripa att du skämmer ut dig om du försvarar detta tilltag?! Det är lika olagligt som om någon som inte tycker om småskalig vattenkraft plötsligt på egen hand rev ut den utan att få tillstånd till detta…

  Att rättvisans kvarnar mal långsamt, speciellt i miljöbrottsfall är tråkigt, men detta är ett solklart brott. Du bör nog ta avstånd från dessa tilltag om du vill få någon respekt hos andra, som till exempel Handelsbanken och deras Tillväxtmagasin. Eller LRF. Kan inte tänka mig att de stöder brott, det skulle se ut det!

  Två sidor: Hur tänkte du nu?

  Menar du att det är rätt att begå brott? Är det så vi ska tolka dig? Var någonstans har du sett att vi inom Älvräddarna vill riva ut all befintlig vattenkraft?

  Vet du hur många av kraftverken som har fungerande fiskvägar? Är det orimligt att begära några procent av de som har hundra? För det är vad vi begär i de flesta fall, att fiskvägar ska byggas… i befintliga verk och de som nyetableras. ja, och att man har tillstånd enligt miljöbalken förstås… inte som i detta fall när brott begås, då ska det återställas på brottslingens bekostnad.

  Kan inte du och Ragnhild i detta fall se att personen som gick över gränsen, Åhlström, har begått ett brott och att det måste beivras, är ingen av er trovärdig. Ragnhild, sitter ni med i några vattenråd? Vattendelegationerna är nog intresserade av att se er (SVAF:s) inställning till miljöbrott i så fall… Ska vi någonsin kunna skapa en dialog måste vi ha en gemensam värdegrund där vi är överens om att vi åtminstone ska följa de lagar som gäller.

 • Ja herregud
  vet inte om man ska skratta eller gråta
  om det nu är Ragnhildi egen hög person så måtte dom byta ut dig snabbt om du försvarar denna våldtäkt av strane å. Det är ett BROTT som begåtts, hur försvarar man det?
  om någon stjäl din bil, försvarar du denna person med att säga, ähhh det gör inget det var ju bara en kort bit han/hon körde, nej det tror jag inte du gör.
  Sånt här gör mig rent ut sagt skitförbannad, idioter som tror sig kringå lagen, måtte denne pajas få ett rejält straff, för våldtäkt får man yp 3-4 år i fängelse, för skattebrott får man 7-8 år, vad får man för våldtäkt på naturen? ett slag på fingrarna och ett aja baja inte göra så. Nej sätt den jäveln i fängelse, dags att statuera exempel nu, kolla bara på Nilsson i Gävle, vad fick han för straff egentligen?
  Sånna här miljöbovar måste stoppas och det snabbt, statuera ett rejält exempel, se till att inga fler muppar för får sig att smacka upp ett småskaligt kraftverk som totalförstör en å som restauerats för några futtiga kwh/ Jonas Nilsson Umeå
  vill ni ha en personlig kontakt med mig så maila på jonas.nilsson@dritteln.ac.se gäller främst två sidor och ragnhild som tydligen inte fattar vad som händer
  tack för ordet

 • Att Ragnhild till synes försöker försvara personen i fråga, ger givetvis ännu mer vatten på kvarnarna hos motståndarna till utbyggnad av bidragssubventionerad småskalig vattenkraft. Lite komiskt med tanke på hur man normalt sett inte är speciellt benägen av dela med sig av ”sitt vatten”.

 • Hej alla arga sportfiskare och sportfiskarälvräddare!
  Om ni inte förstod vad jag skrev så får jag väl vara litet tydligare. Har inte försvarat ett endaste smack då jag inte vet ett dugg om själva fallet Strane å. Man verkar ju inte ens veta om jag försvarade eller inte när det skrivs ”till synes”. Ändå lägger man ord och åsikter i mun på mig. Vad som är rätt eller fel får domstolen avgöra, inte jag!

  Det jag reagerar emot är den återkommande onyanserade debatten och de eviga påhoppen på de små företagen, familjer och kommuner som driver mindre vattenkraftverk varje gång dessa kommer på tal. ”Bara på dom jävlarna” och ”vill slå någon på käften” står det bl a här ovanför någonstans. Uppfattar faktiskt detta som hot mot oss som människor. Ni vräker urskiljningslöst ur er glåpord, smutskastar och går på. Vad ger er rätten till dessa hot och påhopp? Vad är det ni vill uppmuntra? Hur långt är ni beredda att gå? Tar ni ansvar?

  Det vore fantastiskt trevligt att diskutera med sportfiskare och älvräddare om det sker på ge och ta basis. Vi har ju ändå ett gemensamt intresse, eller hur. Är av den uppfattningen att det finns plats för båda. Att bara sitta i var sitt hörn och hata leder absolut ingenstans. Istället kan vi lära av varandra och få kunskap om och förståelse för varandras verksamheter. Låter det naivt, kanske det, men jag tror likafullt att detta är en bättre väg att gå. Vi har bara ett jordklot att samsas på.
  Härmed tackar jag för mig för den här gången.
  Fortfarande rätt trött.
  Ragnhild

 • Ragnhild: I dagsläget är det kraftindustrin som har 100 % av flödena i de flesta fall. När vi som arbetar seriöst med dessa frågor försöker få fram att miljöbalkens bokstav om 5 % av flödet ska gå till fiskvägar, något som alltså kraftverksägaren ska tåla enligt balken, blir det allt som oftast ett väldigt liv.

  Sedan är det nog så att för att en dialog ska kunna komma till stånd måste ni inom kraftindustrin ta till er lite basfakta och kunskaper inom biologi och ekosystem, annars pratar vi inte samma språk. Gäller också klimatfrågan där en del påståenden från er sida har lite för att inte säga noll grund.

  Hoppas verkligen att ni inom SVAF tar avstånd från lagbrott. I detta fall, likväl som i andra miljöfall kan det tyvärr ta väldigt lång tid innan dom faller. Och fälls denna man, vilket bör vara enda utgången eftersom han inte har några giltiga tillstånd, blir det på sin höjd lite böter.

  Detta vet de flesta som skriver här, därför är tonen ibland onödigt tuff, men det har sin förklaring i en långvarigt uppdämd ilska…

  Vilket inte ger att någon ska behöva ta emot direkta hot, förstås.

  Hursom, Strane å är ett skräckexempel på vad illa skött marknadsföring av småskalig vattenkraft kan ställa till med. Det är inte länsstyrelsen, Kammarkollegiet eller Älvräddarna som ”lurat” honom att tro att detta är tillåtligt att göra. Kanske har han läst Handelsbankens magasin Tillväxt… Där gnälls på myndigheterna och de ”onödigt” svåra regler som finns och att småskalig vattenkraft bör ha några sorts undantagsregler.

  Sådant kan sätta griller i huvudet på folk.

  Ta ert ansvar, inse att er verksamhet måste synas innan den kan få tillstånd och sluta upp med en marknadsföring som inte tar upp hela sanningen av verksamheten.

  Christer

  Christer

 • Just det, ska väl säga att jag inte är ett dugg trött, eftersom fler och fler deltar i arbetet… Det går framåt, med enstaka bakåthopp á la Orust.

 • Hej Ragnhild,
  Att folk blir förbannade av detta tilltag på Orust är förståeligt. Det ofta mycket arbete bakom fiskevård i våra bäckar och åar och så också i denna å.
  Du kanske inte kan förställa dig hur det känns att lägga ner ideellt arbete för att sedan få det förstört för att någon vill tjäna några extra kronor.
  Men jag försöka förklara, tänk dig att du lägger ner en väldig massa timmar/dagar på att göra din trädgård fin, du reser bort en månad, när du kommer hem har någon grävt upp hela din trädgård för att odla potatis till sig själv. Tror att du skulle reagera på samma sätt, att känna för att slå någon på käften t.ex.

  Ni på SVAF visar inget intresse för att göra vattenkraften miljövänligare.

  Ni väljer att provocera istället för att kontakta de är bakom detta olagliga verk och säga till honom att återställa ån.

  Hur har ni hanterat Nilssons kraft i Gävle, har ni pratat med dem och gett dem tips om hur de ska driva kraftverket på ett miljömässigt acceptabelt sätt?

  Vad var ni när Lerums Energi valde att motsätta sig fiskvägen runt kraftverket i hedefors, i era egna dokument ”Småskalig vattenkrafts miljöpåverkan” så tar ni upp att vandringsväg är en bra lösning? Ni har medlemmar från stora mångmiljardbolag de kanske kan bidra med en slant till vandringsvägen i Lerum?

  Listan kan göras lång…

  Visste du föresten att Vattenfall gjorde vinster på 700 000 000kr per dag i vinstras när elen var som dyrast, hur mycket lägger Vattenfall ner på fiskevård?

  När ni börjat aktivt jobba för att vattenkraften ska vara så miljövänlig som möjligt, när ni initierar byggen av vandringsvägar, när dina medlemmar börjar dela med sig av miljardvinsterna till fiskevård, ja då kommer grisar att flyga och sportfiskare och SVAF samarbeta.

  Magnus@troutwaters.se

 • Ingen som stått framför ett kraftverk tvekar på att den har ett värde. Inte heller den som stått framför en orörd älv. Frågan är vad som är värt mest..

  Forskare håller på att bygga en maskin som producerar mer energi än vad som tillförs. Om de lyckas, kan alla oförnybara energikällor bytas ut och kraftverken behöver inte längre förstöra den biologiska mångfalden. När den miljövänliga maskinen är färdigbyggd, är dock oklart. Frågan är hur älvarna och ekossystemet då kommer se ut. Är all fisk som levde i älvarna döda och ekosystemet brutet? Vi behöver göra så lite påverkan på naturen som möjligt tills denna maskin är klar. Detta har regeringen förstått och därmed stiftat en lag angående lekvägar. I Miljöprocessutredningens delbetänkande Vattenverksamhet (SOU 2009:42) står det ”den som vill bedriva en vattenverksamhet som kan skada fisket är skyldig att utan ersättning vidta och för framtiden underhålla behövliga anordningar för fiskens framkomst eller fiskets bestånd”.

  Det jag inte förstår är att fortfarande, ett år efter att lagen fastslogs, saknar fortfarande 98% av kraftverken vandringsvägar för fiskar. De har kunskapen, men ändå gör de ingenting! Lerums Kommuns kraftverk har t.o.m. erbjudits att hela laxtrappan ska betalas genom subventioner, men de saknar fortfarande en laxtrappa.

  Sedan händer detta. Någon obetänksam person bygger ett olovligt kraftverk i Strane å och förstör ekossystemet och naturvärdet. Vad tänkte han? Vi har bara en planet och om vi inte bevarar den på det bästa sättet, kommer planeten bara bli sämre och sämre. Detta p.g.a. att några få personer ska bli rika. Människor är trångsynta och egoistiska. Tur att undantag finns, Älvräddare och Sportfiskara..

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons