Strategi för att skydda Europas vatten

Handlingsplanen ”A Blueprint to Safeguard Europe’s Water Resources” slår fast att det krävs mer av medlemsländerna för att komma tillrätta med både gamla och nya problem. (Foto: Morgan Fihn)

Mer än hälften av EU:s kustvatten, sjöar och vattendrag har inte god ekologisk status.  Nu presenterar EU-kommissionen ett förslag till strategi för att skydda Europas vatten.
– Mycket har förbättrats de senaste åren men situationen är fortfarande bekymmersam och påverkan på vattnet ökar. Översvämningar blir vanligare och vattenbristen sprider sig i Europa. Den nya strategin eller handlingsplanen innehåller flera viktiga åtgärdsförslag,
säger Anneli Harlén,
För Sveriges del ser det något bättre ut för sjöar och vattendrag, men det är ändå ungefär 40 procent som inte har en god ekologisk status.
Arbetet med att ta fram en ny strategi för att skydda EU:s vatten har pågått en längre period. Bland annat har Europeiska miljöbyrån tagit fram en rapport om hur situationen ser ut i dag och vad som hotar kvaliteten och tillgången på vatten i framtiden samt förslag på vilka satsningar som bör göras. Det har även gjorts en ordentlig genomgång av nuvarande lagstiftning och därefter har man identifierat var det finns brister.
– EU-kommissionens förslag till handlingsplan är ingen universallösning men den ger medlemsländerna en verktygslåda med olika verktyg för att komma tillrätta med problemen, säger Anneli Harlén.
EU:s ramdirektiv för vatten, det så kallade vattendirektivet, slår fast att medlemsländerna ska skydda och återställa rent vatten i Europa och säkerställa en långsiktig och hållbar vattenanvändning. Målet är att alla vatten ska ha uppnått god ekologisk status senast 2015.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!