Streetfiska höstabborren i Malmö!

Pierre med grann höstabborre på knappa kilot från Malmö kanal Foto: Kalle Westberg

Abborrfisket i centrala Malmö är glödhett just nu. Längs kajerna trängs sportfiskare om de bästa platserna. Under vattenytan är trängseln ännu större – där av huggvilliga abborrar i megaformat!
Är förutsättningarna bra så kan stor fisk fångas på de flesta platser längs kanalen under senhösten. Mer krävande blir fisket när de två avgörande faktorerna, vattenstånd och siktbarhet inte är optimala.
– Högt vattenstånd och grumligt vatten är klart bäst. Det gör abborrarna mer aktiva och mindre skygga, berättar Pierre Cardoso från South End Anglers och rekommenderar appen ViVa för att hålla koll på vattennivåerna.
Pierre fiskar mycket i centrala Malmö och anser att abborrfisket först kommer igång när vattentemperaturen är under 10 grader.
-Fiskar jag abborre i kanalen på sommaren är det bara för att stilla fiskeabstinensen, berättar Pierre.

Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet…

Höst och vår är alltså det som gäller, eftersom isen ofta begränsar fisket vintertid. Pierre öppnar draglådorna och visar sina hetaste beten för höstabborren
– Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet. Och framförallt – abborrarna här älskar det, berättar Pierre entusiastiskt och håller upp några Darts splittails som alltid brukar leverera.

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten    Foto: Hans Hällman

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten (Foto: Hans Hällman)

Lätta sänken på 10 gram är lagom i den relativt grunda och långsamt rinnande kanalen.
– Ibland fiskar vi också med jigg. Det kan vara bäst när man hittat ett stim och vill rikta fisket mot de största fiskarna, berättar Pierre.
En favoritjigg i sådana lägen är Gunki shad red ghost. Pierre fiskar med lätt haspelutrustning och 0,10 mm flätlina, vilket ger härlig kontakt och spännande drillningar.
– Abborren här är inte stationär utan ger sig ut i havet på sommaren för att växa sig stark. Det märks när man krokat stor fisk. De bjuder på helt grymma fajter, avslutar Pierre.

Hans Hällman

 

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.

Storfångster i Artjakten

Sommarens stora fisketävling för barn är en succé och över 1500 fiskar har redan anmälts. Flera fångster kommer från havsdjupen och deltagarna har bland annat fått upp lubb, håkäring och vitrocka.

Kampanj ska rädda brittiska berggyltor

Skotska laxodlingar har problem med laxlus. För att begränsa förödelsen importeras stora mängder uppfiskade berggyltor som ska beta bort parasiterna från de drabbade laxarna. Gyltorna kommer från England och sportfiskare längs kusten upplever att arten är på väg att försvinna. Därför startar nu Angling Trust en kampanj för att stoppa handeln med levande gyltor.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!