Streetfiska höstabborren i Malmö!

Pierre med grann höstabborre på knappa kilot från Malmö kanal Foto: Kalle Westberg

Abborrfisket i centrala Malmö är glödhett just nu. Längs kajerna trängs sportfiskare om de bästa platserna. Under vattenytan är trängseln ännu större – där av huggvilliga abborrar i megaformat!
Är förutsättningarna bra så kan stor fisk fångas på de flesta platser längs kanalen under senhösten. Mer krävande blir fisket när de två avgörande faktorerna, vattenstånd och siktbarhet inte är optimala.
– Högt vattenstånd och grumligt vatten är klart bäst. Det gör abborrarna mer aktiva och mindre skygga, berättar Pierre Cardoso från South End Anglers och rekommenderar appen ViVa för att hålla koll på vattennivåerna.
Pierre fiskar mycket i centrala Malmö och anser att abborrfisket först kommer igång när vattentemperaturen är under 10 grader.
-Fiskar jag abborre i kanalen på sommaren är det bara för att stilla fiskeabstinensen, berättar Pierre.

Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet…

Höst och vår är alltså det som gäller, eftersom isen ofta begränsar fisket vintertid. Pierre öppnar draglådorna och visar sina hetaste beten för höstabborren
– Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet. Och framförallt – abborrarna här älskar det, berättar Pierre entusiastiskt och håller upp några Darts splittails som alltid brukar leverera.

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten    Foto: Hans Hällman

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten (Foto: Hans Hällman)

Lätta sänken på 10 gram är lagom i den relativt grunda och långsamt rinnande kanalen.
– Ibland fiskar vi också med jigg. Det kan vara bäst när man hittat ett stim och vill rikta fisket mot de största fiskarna, berättar Pierre.
En favoritjigg i sådana lägen är Gunki shad red ghost. Pierre fiskar med lätt haspelutrustning och 0,10 mm flätlina, vilket ger härlig kontakt och spännande drillningar.
– Abborren här är inte stationär utan ger sig ut i havet på sommaren för att växa sig stark. Det märks när man krokat stor fisk. De bjuder på helt grymma fajter, avslutar Pierre.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!