Streetfiska höstabborren i Malmö!

Pierre med grann höstabborre på knappa kilot från Malmö kanal Foto: Kalle Westberg

Abborrfisket i centrala Malmö är glödhett just nu. Längs kajerna trängs sportfiskare om de bästa platserna. Under vattenytan är trängseln ännu större – där av huggvilliga abborrar i megaformat!
Är förutsättningarna bra så kan stor fisk fångas på de flesta platser längs kanalen under senhösten. Mer krävande blir fisket när de två avgörande faktorerna, vattenstånd och siktbarhet inte är optimala.
– Högt vattenstånd och grumligt vatten är klart bäst. Det gör abborrarna mer aktiva och mindre skygga, berättar Pierre Cardoso från South End Anglers och rekommenderar appen ViVa för att hålla koll på vattennivåerna.
Pierre fiskar mycket i centrala Malmö och anser att abborrfisket först kommer igång när vattentemperaturen är under 10 grader.
-Fiskar jag abborre i kanalen på sommaren är det bara för att stilla fiskeabstinensen, berättar Pierre.

Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet…

Höst och vår är alltså det som gäller, eftersom isen ofta begränsar fisket vintertid. Pierre öppnar draglådorna och visar sina hetaste beten för höstabborren
– Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet. Och framförallt – abborrarna här älskar det, berättar Pierre entusiastiskt och håller upp några Darts splittails som alltid brukar leverera.

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten    Foto: Hans Hällman

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten (Foto: Hans Hällman)

Lätta sänken på 10 gram är lagom i den relativt grunda och långsamt rinnande kanalen.
– Ibland fiskar vi också med jigg. Det kan vara bäst när man hittat ett stim och vill rikta fisket mot de största fiskarna, berättar Pierre.
En favoritjigg i sådana lägen är Gunki shad red ghost. Pierre fiskar med lätt haspelutrustning och 0,10 mm flätlina, vilket ger härlig kontakt och spännande drillningar.
– Abborren här är inte stationär utan ger sig ut i havet på sommaren för att växa sig stark. Det märks när man krokat stor fisk. De bjuder på helt grymma fajter, avslutar Pierre.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!