Streetfiska höstabborren i Malmö!

Pierre med grann höstabborre på knappa kilot från Malmö kanal Foto: Kalle Westberg

Abborrfisket i centrala Malmö är glödhett just nu. Längs kajerna trängs sportfiskare om de bästa platserna. Under vattenytan är trängseln ännu större – där av huggvilliga abborrar i megaformat!
Är förutsättningarna bra så kan stor fisk fångas på de flesta platser längs kanalen under senhösten. Mer krävande blir fisket när de två avgörande faktorerna, vattenstånd och siktbarhet inte är optimala.
– Högt vattenstånd och grumligt vatten är klart bäst. Det gör abborrarna mer aktiva och mindre skygga, berättar Pierre Cardoso från South End Anglers och rekommenderar appen ViVa för att hålla koll på vattennivåerna.
Pierre fiskar mycket i centrala Malmö och anser att abborrfisket först kommer igång när vattentemperaturen är under 10 grader.
-Fiskar jag abborre i kanalen på sommaren är det bara för att stilla fiskeabstinensen, berättar Pierre.

Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet…

Höst och vår är alltså det som gäller, eftersom isen ofta begränsar fisket vintertid. Pierre öppnar draglådorna och visar sina hetaste beten för höstabborren
– Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet. Och framförallt – abborrarna här älskar det, berättar Pierre entusiastiskt och håller upp några Darts splittails som alltid brukar leverera.

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten    Foto: Hans Hällman

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten (Foto: Hans Hällman)

Lätta sänken på 10 gram är lagom i den relativt grunda och långsamt rinnande kanalen.
– Ibland fiskar vi också med jigg. Det kan vara bäst när man hittat ett stim och vill rikta fisket mot de största fiskarna, berättar Pierre.
En favoritjigg i sådana lägen är Gunki shad red ghost. Pierre fiskar med lätt haspelutrustning och 0,10 mm flätlina, vilket ger härlig kontakt och spännande drillningar.
– Abborren här är inte stationär utan ger sig ut i havet på sommaren för att växa sig stark. Det märks när man krokat stor fisk. De bjuder på helt grymma fajter, avslutar Pierre.

Hans Hällman

 

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Snart dags för Street Meet i Göteborg

Gillar du streetfiske och vill gärna träffa likasinnade? Lördag den 21 oktober arrangerar EL-GE Sportfiske och West Coast Predator Society en kul aktivitet i Göteborg med fokus på stadens abborrar.

Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

Nya sportfiskerekord från västkusten

Daniel Lindbloms väldiga blålånga från i somras har nyligen godkänts som nytt svenskt rekord. Det har även Anders Nilssons större kungsfisk – som höjer artrekordet till 1568 gram. 

Kraftverken vid Yxern ska ses över

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!