Succé för 8-fjordar

Fisken är på väg tillbaka i fjordarna i södra Bohuslän. (Foto: Anders Nicander)

Projekt 8-fjordar i södra Bohuslän visar att man efter bara några år med förbud mot fiske med mängdfångande redskap får mer fisk i havet. Havsöringfisket och fisket efter storvuxen piggvar är fantastiskt bra och den helt fredade torsken visar svaga tecken på att vara på väg tillbaka.
Fjordarna innanför Tjörn och Orust var en gång fantastiska vatten. Ett brutalt överfiske raderade sedan ut bestånd efter bestånd. Med projekt 8-fjordar startade man ett arbete med att få tillbaka fisken i fjordarna. I ett par områden är fiske helt förbjudet annars gäller förbud mot fiske med allt annat än krok och burar.
Den fantastiska utvecklingen av havsöringbeståndet och det fina beståndet av piggvar är lysande exempel på hur väl förvaltade vattenområden kan utvecklas och åtminstone delvis få tillbaka sin forna glans. Torsken som förr var symbolen för fisket i fjordarna har åter börjat visa sig. Från att ha betraktats som utrotad dyker den upp som bifångst. Torsken är precis som koljan och blekan helt fredade från fiske.
Men många problem kvarstår. När den ekologiska balansen väl är rubbad får man effekter som i sig kan göra det svårare för havet att läka. Så här säger projektledaren för 8-fjordar, Niclas Åberg, till Nyheterna P 4 Väst:
– Det var förut den dominerande stora rovfisken som höll efter småfiskar och såg till att det var balans i ekosystemet. Som det är nu så äter småfiskarna upp för mycket av de små kräftdjuren som normalt skulle äta upp de fintrådiga algerna som samlas i vikar och gör att det blir geggigt och kleggigt.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!