Surhaj – ett hot mot hajen?

Idag lägger man hajen i en plastback och skottar över grus och sand. När hajen är "färdig" har den en hård skorpa runt sig, som man skär bort innan det köttet skärs i pyttesmå snacksbitar.

Att äta surhaj är en tradition när man besöker Island. Men hotar inte denna tradition den sjunkande populationen av Håkärring? Tydligen inte, för runt Island har hajarna ökat på sistone.
Ett land där där människor dödar hajar, låter dem ruttna och sedan äter dem tillsammans med stark sprit – så beskriver webbsidan Sharknews landet Island. Men de konstaterar också att hajpopulationerna faktiskt har ökat med 400 procent runt ön. En mycket ovanlig trend i dagens hav. Det finns i dagsläget inga tydliga förklaringar till ökningen. Det kan vara att haven har blivit varmare och att hajarna hittar bra med föda runt Island.

För att tillreda en surhaj, gräver man ned den i sand och grus och låter den ligga i sex till tolv veckor.

Att Islänningarna serverar den näst intill oätliga, traditionella rätten surhaj till turister, verkar alltså inte påverka populationen på ett allvarligt sätt. Det är  inte i första hand islänningarna själva som äter denna vedervärdiga rätt längre, utan en del av alla de elva miljoner turister som kommer till ön och vill kryssa av upplevelsen att äta surhaj och skölja ner den med en snaps. För att tillreda en surhaj, gräver man ned den i sand och grus och låter den ligga i sex till tolv veckor.

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!