Svartmunnad smörbult i Visby hamn

Svartmunnad smörbult kan sprida sig snabbt. (Foto: Micael Söderman)sportfiskarna, svartmunnad smörbult

Den främmande arten svartmunnad smörbult som ursprungligen hör hemma i Kaspiska och Svarta havet har nu etablerat ett självreproducerande bestånd i Visby hamn.
Ekologistudenten och hängivne sportfiskaren Rickard Gustafsson fångade den första svartmunnade smörbulten i Visby hamn 2010. Då Rickard funderade på att göra ett examensarbete om arten började han metodiskt att fiska och registrera de svartmunnade.  Fram till nu har han fångat omkring 600 (!) svartmunnade smörbultar, vilka är könsbestämda och registrerade med längd och vikt.
– Antalet smörbultar har ökat drastiskt sedan 2010 och de reproducerar sig uppenbarligen i hamnen då vi har fått både smörbultshannar i lekdräkt och romstinna honor. De smörbultar vi har fångat har även varierat i storlek från närmare 200 gr ned till individer som kan vara ettåriga, berättar Rickard.
De första svartmunnade smörbultarna kom förmodligen till Östersjön med barlastvatten från fraktfartyg. Arten upptäcktes först i Gdanskbukten 1990 där svartmunnad smörbult nu är den vanligast förekommande kustfiskarten. Från Gdanskbukten har arten sedan spridits till andra hamnar och områden som Finska viken, Rügen, Tallinn och Helsingfors. I Sverige konstaterades arten första gången vid Karlskrona 2008.
Det som gör smörbulten så effektiv på att sprida sig är bland annat att den leker i flera omgångar under året och att den kan leva i både sött och salt vatten och även är tålig mot varierande vattentemperatur och olika negativa miljöfaktorer. Det finns risk för att den kan komma att konkurrera med andra bottenlevande arter som svart smörbult, tånglake och skrubbskädda. På sikt kommer arten förmodligen att finnas längs stora delar av den svenska kusten och riskerar även att sprida sig till våra stora insjöar. När den väl etablerat sig finns i praktiken ingen möjlighet att eliminera den. I Polen och Estland har sportfiskare nu börjat rikta in sitt fiske på den lilla smörbulten som faktiskt smakar ganska gott.
– Vi har fått svartmunnad smörbult på vanligt bottenmete riktat efter skrubbskädda men effektivast har faktiskt varit att pimpla den direkt från kajkanten med ett vanligt pimpelspö och en räkagnad enkelkrok. Den är en schysst matfisk med fast vitt kött som man nog kan laga till något riktigt gott på om man anstränger sig. Fiske för konsumtion kan kanske vara ett sätt att delvis begränsa arten, avslutar Rickard Gustafsson.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!