Svartmunnad smörbult sprider sig

Svartmunnad smörbult, funnen i Bråviken

Svartmunnad smörbult, funnen i Bråviken. (Foto: Susanne Tärnlund/SLU)

I år har den svartmunnade smörbulten (Neogobius melanostomus), en invasiv fiskart, påträffats vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) provfisken på tre nya platser längs den svenska ostkusten; i Torhamn i Blekinge,  i Bråviken och denna vecka utanför Muskö i Nynäshamn. Detta skriver SLU i ett pressmeddelande.
Svartmunnad smörbult lever ursprungligen i Kaspiska havet och Svarta havet men har via fartygstrafik spritt sig till Östersjön. Här upptäcktes den först i polska Gdanskbukten 1990 och nu dominerar den det kustnära fisksamhället i området och är även vanlig längs flera kuststräckor i Baltikum.
I Sverige gjordes det första fyndet av arten i Karlskrona 2008. Ett provfiske av SLU:s Kustlaboratorium året därefter visade att arten var väl etablerad i området. Ett enstaka fynd finns rapporterat i Karlshamn samma år och 2010 rapporterades den av sportfiskare i både Göteborgs hamn och Visby hamn. År 2011 kom första rapporten från Klintehamn, Gotland, och i år upptäcktes den alltså på tre nya platser i Sverige.
Den svartmunnade smörbulten har flera av de karaktärer som gynnar en invasiv art. Den är tålig för varierande miljöförhållanden och klarar både temperaturer från -1 °C till + 30 °C och den kan fortplanta sig i både söt- och saltvatten. Den blir könsmogen tidigt och kan under gynnsamma förhållanden leka upp till sex gånger under en säsong och dessutom vaktar hanen boet, vilket ökar överlevnaden av rom och yngel. Vidare är arten revirhävdande och aggressiv och större än de inhemska smörbultarna vilket gör den till en framgångsrik konkurrent.
En risk med den svartmunnade smörbulten är att den kan konkurrera med andra bottenlevande arter som tånglake och svart smörbult om boplatser, och med andra arter som skrubbskädda om föda. Den svartmunnade smörbulten lever som vuxen i Östersjön främst på musslor. Skulle den svartmunnade smörbulten ersätta fiskar, t ex sill och skarpsill som dominerande föda för rovfiskar som torsk kan detta i sin tur generera en förändring i näringsväven. Vilka eventuella effekter detta får på ekosystemet är okänt.
Den svartmunnade smörbulten kan också vara en resurs. I Gdanskbukten utgör svartmunnad smörbult numera den dominerande födan för skarv men också för rovfiskar som torsk och abborre. I sitt ursprungsområde är arten ett viktigt bytesdjur för många kommersiellt fiskade arter men den är också själv sedan länge en vanligt förekommande matfisk.
De flesta fynden av svartmunnad smörbult i Sverige har gjorts av privatpersoner. Genom att rapportera in fynd till Institutionen för akvatiska resursers kustlaboratorium www.slu.se/akvatiskaresurser kan man bidra till att öka kunskapen om främmande arter. Just nu genomför Kustlaboratoriet en enkätundersökning där alla som på olika sätt vistas i, på eller vid den svenska kusten, är välkomna att delta.
Läs mer här:
www.slu.se/svartmunnadsmorbult

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!