Svensk Energi anmäls för jäv

Thomas Korsfeldt, före detta generaldirektör Energimyndigheten inringad i blått. Susan Linton, Energimyndigheten eller Svensk Energi? Inringad i rött. (Foto: Morgan Fihn)

I Sverige är det noga att skilja på myndigheter och andra organisationer. Därför är det märkligt att en av Energimyndighetens tjänstemän har gjort en utredning för intresseorganisationen Svensk Energi. Älvräddarna har nu JO-anmält fallet.
I tisdags var det utfrågning i riksdagen om biologisk mångfald kontra vattenkraft. En av talarna var Thomas Korsfeldt, f.d. generaldirektör på Energimyndigheten. På raden bakom honom satt Susan Linton, sekreterare i en utredning beställd av Svensk Energi. Men vem företrädde hon egentligen i riksdagen?
Susan Linton jobbar i ordinarie fall på Energimyndigheten och ska där se till att bland annat Sveriges miljömål efterlevs. Energimyndigheten har dock lånat ut Lintons expertis till Svensk Energi för en utredning om vattenkraftens roll i Sverige. Bland annat skulle utredaren ”föreslå åtgärder för en framtida utveckling av vattenkraften” samt skapa ”bättre incitament för att öka den lokala acceptansen för ny vattenkraft”. Svensk Energi är en ren intresseorganisation för företag som sysslar med elproduktion i Sverige.
Älvräddarna JO-anmäler
Susan Linton säger själv till internettidningen ”Riksdag & Departement” att omständigheterna, med ett öppet utredningsuppdrag och det faktum att hennes tidigare chef var utredaren, gjorde det möjligt att arbeta för Svensk Energi och Energimyndigheten på samma gång.
– Omständigheterna var så speciella att det inte kändes kluvet, säger hon.
Älvräddarna har nu skickat in en JO-anmälan om detta och menar att Energimyndigheten dels skapat en jävsituation och dessutom rubbat förtroendet för Energimyndighetens och skadat dess anseende.
Frågan om vem Susan Linton företrädde i tisdagens riksdagsutfrågning kvarstår.
Mer läsning:
Riksdag & Departement
Miljöaktuellt

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!