”Svensk Energis krav är genanta”

Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).

Christer Borg från Älvräddarna (tv) och Kjell Jansson, Svensk Energi (th).

Svensk Energi har fått svar på tal angående nya regler för vattenkraften. Småskalig vattenkraft betyder noll för elnätets reglering, de överdriver, men framförallt förstår de inte vad omprövning är. Det menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
I ett pressmeddelande skriver Svensk Energi att halva Sveriges vattenkraftsproduktion kan vara hotad. De generaliserar också och överdriver hela vattenkraftens betydelse för regleringen i elnätet. Men värst är deras nya vurm för omprövning av villkoren som alternativ till vattenverksamhetutredningens förslag på ny prövning av alla kraftverk.
– Ja, det är riktigt roligt. De föreslår nu att ett tvångsinstrument som är till för kraftverksägare som inte förstår sitt eget ansvar enligt lagstiftningen som ett bättre val än nyprövning. Jag tror inte att Svensk Energi och deras medlemmar förstår hur pinsamt det är, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, som i en artikel på debattsidan Second Opinion går hårt åt Svensk Energi.
Borg tar också upp de grova överdrifterna om att halva Sveriges vattenkraftsproduktion kan vara hotad om de nya reglerna genomförs.
– Visst finns det en teoretisk möjlighet att domstolarna kan döma på det sättet. Men sannolikheten för det är i paritet med att man har sju rätt på Lotto två veckor i rad och däremellan får en blixt i huvudet och överlever, menar Borg.
Ofta pratas det om svensk vattenkraft i generella termer men när det gäller den småskaliga vattenkraften är den helt väsensskild den storskaliga när det gäller vårt elsystem. T.ex. står de allra minsta 1 030 kraftverken i drift enbart för 0,5 TWh av totalt 66 TWh. Det är 1/300-del av den svenska elproduktionen. De har inte heller någon som helst positiv betydelse för regleringen av elnätet eftersom de rent tekniskt inte kan hjälpa till med det.
– Vi måste dock förstå att de trots sin obetydlighet för både elproduktion och effektreglering innebär samma bekymmer för miljön som de storskaliga kraftverken, säger Borg.
Tittar man på balansen mellan klimatnytta genom deras tillskott av förnybar energi och deras påverkan på biologisk mångfald är det tydligt att det inte finns något som överhuvudtaget talar för deras existens.
Fiskejournalen kämpar nu tillsammans med WWF, Sportfiskarna, Älvräddarna och Östersjölaxälvar i Samverkan för att de nya regler som föreslås ska bli verklighet.
Hjälp till du med, brevkampanjen som nu snart är uppe i 8 000 brev hittar du här. Där kan du enkelt skicka ditt brev till ansvariga ministrar.

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!