Svensk Energis prat om klimat bara lurendrejeri?

Naturskyddsföreningen ifrågasätter budskapet från Svensk Energi. (Faksimil: DN.se)

Älvräddarna:
Svensk Energi pratar ofta om vikten av att behålla all vattenkraft i en tid med hot från klimatförändringar. Men tror de på detta själva? I en debattartikel i Dagens Nyheter får de kraftigt mothugg.

I en debattartikel menar Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Hans Nilsson, ordförande Energieffektiviseringsföretagen, Conny Pettersson, vd Swedisol, Johnny Kellner, teknik- och miljöchef Veidekke i Sverige och Kurt Eliasson, vd Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag att Svensk Energi pratar med dubbla tungor när det gäller energibesparingar.
Naturskyddsföreningen, precis som Älvräddarna, anser att det enklaste sättet att komma åt våra miljöproblem som klimatförändringar och negativ påverkan på biologisk mångfald är att energieffektivisera, något som också stöds av en i princip samlad vetenskapsvärld och FN.
Samtidigt har Svensk Energi, som bland annat organiserar alla vattenkraftsbolag i Sverige, i en intern kampanj uppmanat sina medlemmar följande:
”Att förändra synen på el från en dyr miljöbov till en prisvärd hjälte kommer att kräva uthållighet och uppslutning bland majoriteten av elföretagen. Elföretagens kommunikation bör ändras från allmänna tips om minskad elanvändning till att tydligare förklara elens fördelar.”

Svensk Energi påstår i sin strategi att ”tips om att släcka lampan ger varken någon effekt på klimatet eller i hushållskassan”.
– Svensk Energis medlemmar brukar i varje skede i domstolsmål om ny vattenkraft säga att ”varje kilowattimme vattenkraft tränger undan samma mängd kolkraft”. Hur ska de ha det, undrar Christer Borg.
Älvräddarna, som deltar i så många domstolsmål de bara hinner gällande vattenkraft är minst sagt upprörda över Svensk Energis nu avslöjade kampanj bland sina medlemmar.
– Det är skrämmande att inse att deras vinsthunger uppenbarligen överbryggar alla moraliska gränser. Deras argumentation skiljer sig i princip inte från den amerikanska tobakslobbyns på 1960-talet rent vetenskapligt,och de talar emot sig själva. Självklart tränger inte varje kilowattimme svensk vattenkraft med automatik undan samma mängd kolkraft, marknadsreglerna visar något helt annat, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Här kan du läsa debattartikeln.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!