Svensk hälleflundrarekord slaget med råge!

Hälleflundran kan bli över 300 kilo tung. På svenska vatten har det dock varit klent med stora flundror. Gårdagens 111 kilo tunga flundra visar att förutsättningarna finns även längs svenska kusten.

Natten till den 22 juli drog havsfiskaren Fredik von Elern den största fisk som fångats på svenskt vatten sedan tonfiskarna försvann från Öresund. Den 111 kilo tunga hälleflundran är en glädjande sensation!
När Fredrik von Elern och hans vänner Fredrik Högberg och Tobias Ehn var på väg hem med båten ”Fasa” till Grebbestad, kom det stora hugget.
–       Efter 40 minuters fajt såg vi en fisk under ytan som jag först trodde var en jättestor vitrocka. Men när den sedan vände ryggen till var det ingen tvekan. Det var en hälleflundra, berättar Fredrik.
Klockan sju igår morse kunde fisken vägas in till 111,3 kilo. Längden var 204 centimeter.
–       Det är inte bara den största hälleflundra som fångats på svenskt vatten, utan också den största fisken på svenskt vatten på över 50 år, säger havsfiskeexperten Jan Olsson.
–       Detta visar tydligt att svenskt havsfiske kan pånyttfödas om man förvaltar vattnen rätt. Vi har alla förutsättningar att hålla en population med stora hälleflundror.
Fredrik von Elern har slagit det forna hällflundrarekordet som låg på 64,85 kilo med råge, men det är ingen slump. Fredrik tillhör de verkliga pionjärerna när det gäller svenskt off shore-fiske. Redan på tidigt 90-tal pionjärfiskade han med stor framgång över djupbottnar och vrak i norra Bohuslän.
I går natt fick han sitt livs fisk!

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!