Svensk uppfinning ska ge längre kast

Genväg till nya kastlängder? Foto: Svivlo

Med ett helt nytt bromssystem siktar Svivlo på att utveckla en multirulle som ger både längre och mer kontrollerade kast. Låter det för bra för att vara sant? – Det här är det mest spännande som hänt multirullen på årtionden, menar företagets grundare Patrik Zander.

Många förknippar kanske multirullar med trassel och korta kast. Men så behöver det naturligtvis inte vara. Modellerna utvecklas ständigt och med träning kan de flesta få grepp om tekniken.
Nu kommer det svenska företaget Svivlo med en patenterad broms som ska göra multirullarna ännu lättare att bli kompis med.

”Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle”

– Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle och med vårt nya bromssystem känns det realistiskt. Men först vill vi utveckla en rulle som ska anpassas efter den kräsna gäddfiskarens alla behov, säger Patrik Zander, som grundade företaget tillsammans med sin far Sten-Thore.

”Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel”

– Min far är urmakare och med sin kunskap om rörelse och finmekanik lyckades han komma på en sinnrik lösning som vi är riktigt nöjda med och som blev grunden för vår kastbroms Alphabrake. I den enklaste formen består den endast av en rörlig del och bromsen aktiveras bara när draget slutar dra i linan. Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel, menar Patrik.

En av flera prototyper med kastbromsen Alphabrake. Foto: Svivlo

Patrik och några av de experter som hjälper till med utvecklingen av den nya gäddrullen kan du träffa på Sportfiskemässan i Stockholm den 16-18 mars. Dessutom kommer Svivlo köra ett antal testdagar under våren för att få feedback från andra sportfiskare.

Läs mer om företaget och deras aktiviteter här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Gäddfisketävling i stadsmiljö

På lördag den 26 maj är det dags för Böjda spön Streetmasters 2018 i Karlstad. Tävlingssugna streetfiskare ger sig då ut på jakt efter Klarälvens storgäddor.

Sensationellt hajfynd vid norska kusten

Vad var det för en märklig haj som Arnt Grødal lyfte ombord från ytvattnet utanför Kristiansund? Forskare kan inte bekräfta arten men tror att det rör sig om en lövfjällhaj. I så fall är det den första observationen i norskt vatten.

Olagligt nätfiske avslöjat i Kalix

Länsstyrelsen i Norrbotten beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll flera arter, bland annat havsöring och sik.

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Gäddor fredas på Eriksberg

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge inför en tre veckors fredningsperiod för gäddor under våren 2019. Insatsen görs för att underlätta leken och på sikt säkra ett gäddfiske i toppklass.

Extremfiske gav megalake


Andreas Ekfeldt förlade nyligen sex intensiva fiskedagar i jakten på grov lake. Bäst utdelning gav ett stenhårt 23-timmarspass då han belönades med en riktig drömfisk på hela 6240 gram. – En av mina livs bästa fiskar, hälsar den erfarna storfiskaren.

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!