Svensk uppfinning ska ge längre kast

Genväg till nya kastlängder? Foto: Svivlo

Med ett helt nytt bromssystem siktar Svivlo på att utveckla en multirulle som ger både längre och mer kontrollerade kast. Låter det för bra för att vara sant? – Det här är det mest spännande som hänt multirullen på årtionden, menar företagets grundare Patrik Zander.

Många förknippar kanske multirullar med trassel och korta kast. Men så behöver det naturligtvis inte vara. Modellerna utvecklas ständigt och med träning kan de flesta få grepp om tekniken.
Nu kommer det svenska företaget Svivlo med en patenterad broms som ska göra multirullarna ännu lättare att bli kompis med.

”Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle”

– Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle och med vårt nya bromssystem känns det realistiskt. Men först vill vi utveckla en rulle som ska anpassas efter den kräsna gäddfiskarens alla behov, säger Patrik Zander, som grundade företaget tillsammans med sin far Sten-Thore.

”Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel”

– Min far är urmakare och med sin kunskap om rörelse och finmekanik lyckades han komma på en sinnrik lösning som vi är riktigt nöjda med och som blev grunden för vår kastbroms Alphabrake. I den enklaste formen består den endast av en rörlig del och bromsen aktiveras bara när draget slutar dra i linan. Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel, menar Patrik.

En av flera prototyper med kastbromsen Alphabrake. Foto: Svivlo

Patrik och några av de experter som hjälper till med utvecklingen av den nya gäddrullen kan du träffa på Sportfiskemässan i Stockholm den 16-18 mars. Dessutom kommer Svivlo köra ett antal testdagar under våren för att få feedback från andra sportfiskare.

Läs mer om företaget och deras aktiviteter här.

Hans Hällman

 

Annons
AKTUELLT

Bildspel: Sportfiskemässan i Stockholm

Är du sugen på att se de coolaste fiskebåtarna, den hetaste utrustningen och en massa balla beten? I så fall är du inte ensam. När Sportfiskemässan slog upp portarna i går kom rekordmånga besökare.

Film om fiskets tjusning

Varför fiskar vi egentligen? Svaret på den frågan kan naturligtvis variera. Men för vännerna i Wide Open Outdoor Film handlar det om betydligt mer än att landa stora fiskar. I den nysläppta filmen ”We are Fishermen – Backyard Session” bjuder de på störtsköna klipp om fiskets tjusning.

Svenskt bete på amerikansk topplista

När den anrika fisketidningen Field & Stream utser årets hetaste beten finns Headbanger Shad med på listan. Att det svenska betet faller storgäddorna i smaken visste vi, men tydligen får det även den nordamerikanske gäddsläktingen muskie att gapa stort.

Monsterhugg med Martin och Marko

Hissnande historier utlovas när Martin Falklind och Marko ”Markoolio” Lehtosalo ska berätta om sina gemensamma fiskäventyr. Sportfiskemässans publik kommer att bjudas på förstklassig underhållning med godbitar från både Abborrträsk och den grönländska vildmarken!

Olaglig trålning filmad i Öresund

Trålning i Öresund har varit förbjudet i över 80 år och anses vara en av förklaringarna till att torskbeståndet är förhållandevis starkt. Men nu avslöjar Greenpeace att långt ifrån alla respekterar förbudet. På en månad dokumenterades sex trålningar efter lektorsk. I ett av fallen klipptes trålen av mitt framför kameran.

Kritiserad nätdispens i Sommen dras tillbaka

Sommens rödingar och andra fiskar ser ut att slippa de extra stora nät som en yrkesfiskare nyligen fått godkända av Sommens fiskevårdsområde. Dispensen har nämligen dragits tillbaka efter stark kritik.

Fiskekajaken KingFisher – delbar och jetdriven

Nya fiskekajaken KingFisher sticker ut ur mängden när man tittar på 2018 års kajaknyheter. Nu avslöjar Richard Öhman, grundaren bakom företaget Point 65 hemligheterna bakom den nya tvådelade fiskekajaken. Fiskekajaktrenden verkar inte ha ebbat ut än, den verkar snarare hetare än någonsin. Friheten att enkelt och smidigt ta sig fram och fiska i vilket vatten

Drömdubbel från Sørøya

De senaste dagarna har stortorskarna kommit upp i rask takt runt Sørøya. Allra störst fiskelycka har Christian Durup haft – då han på kort tid fick två megatorskar som tillsammans vägde över 80 kilo!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!