Svensk Vattenkraftförening har noll koll på Vätternrödingen

Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.


Att det sjölekande rödingbeståndet i Vättern går ner på grund av klimatförändringarna, försöker nu Svensk vattenkraftsförening slå mynt av.

I en närmast komisk kommentar till en ny studie om Vätternrödingen avslöjar vattenkraftföreningen stora kunskapsbrister om fiskens levnadsmönster.
Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nyligen presenterat en studie av hur varmare vattentemperaturer påverkar Vätternrödingen. Studien visar att varma vintrar gör det svårare för rödingen att hitta föda, både för nykläckta yngel och större fiskar. Storrödingen i Vättern har minskat kraftigt sedan 1950-talet, men tack vare ett omfattande regelpaket med bland annat totalfredade områden vändes den negativa trenden i Vättern för 8-10 år sedan.

Svensk vattenkraftförening kör i diket
Svensk Vattenkraftförening tog direkt tillfället i akt att konstatera att: ”Det bör noteras att beståndet har minskat kraftigt de senaste 50 åren, det vill säga långt efter utbyggnaden av den småskaliga vattenkraften, och har fortsatt att minska. Detta talar emot teorin att det är den småskaliga vattenkraften som är boven i dramat. Forskarna pekar i stället på fisket som både tar av beståndet och driver fram inplantering av kräftor och lax.”
– Problemet med denna slutsats är att vattenkraften aldrig har påverkat den stationära sjölekande Vätternrödingen, eftersom den föds, lever och leker i Vättern. Däremot utrotade vattenkraften redan runt 1920 ett av Sveriges allra mest storvuxna och unika öringbestånd som levde i Vättern och var nedströmslekande i Motala ström, kommenterar Markus Lundgren, Sportfiskarnas fiskevårdschef.
– Tyvärr finns det otaliga fler exempel på hur vattenkraften utrotat unika och skyddsvärda fiskbestånd.

Källa: Sportfiskarna Foto: Marcus Lundgren

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!