Svenska rekord på asp och blåkäft

Nytt rekord på blåkäft

Nya rekordet för blåkäft är 1014 gram – en putsning med bara två gram från sommarens tidigare rekord.

Sportfiskarna: 2013 har varit ett år fyllt av storfiskar. Många nya svenska rekord har godkäntsoch trenden verkar hålla i sig. De två senaste tillskotten till rekordlistan är en sötvattensfisk och en saltvattensart: asp och blåkäft.

Blåkäft – nytt rekord igen
– Innan det här året startade var det inte många som kände till fisken blåkäft. Men efter att havsfiskarna verkligen hittat nyckeln till att fånga den lilla djuphavsfisken ute på Skagerrak har rekorden duggat tätt, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Den 2 augusti var en välkänd storfiskare vid namn Anders Lilja ute på Skagerrak. Som många andra havsfiskare var det positionen 10-gradarn som var målet. Väl där fångade han, bland många andra fiskar också en blåkäft. Betet var makrillhuvud och fiskens vikt fastställdes på en krönt våg till 1 014 gram. Det är en putsning med bara 2 gram från sommarens tidigare rekord. Fiskens längd var 40 cm och omkretsen 30 cm.

Om arten

Blåkäft (Helicolenus dactylopterus) lever främst på djup mellan 100 och 500 meters djup, men ibland betydligt djupare än så. Den förekommer längs hela nordöstra Atlantkusten och fångas sporadiskt i Skageraks djupare delar. Munhålans blåsvarta färg har gett den här storögda fisken dess namn.

Asp en rovgirig karpfisk

Aspen är en av våra största karpfiskar. Med sin långsträckta kropp, spetsiga fenor och stora mun med rejält underbett skiljer den sig från våra andra svenska karpfiskar. Där den finns kan den ofta överraska gädd- eller abborrfiskare med sitt hårda hugg. Och överraskad blev nog Anna Tainio från Enhörna, när hon stod på en brygga i Mälaren och fiskade abborre den 15 augusti.
– En stor fisk högg och varken Anna eller fiskesällskapet visste vad de hade fångat, förrän de fick expertishjälp. Så småningom insåg de att de fångat en fisk som kunde bli svenskt rekord, så de skaffade en godkänd våg, som vi senare kontrollerade, informerar Nicka Hellenberg Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare.
Aspen konstaterades väga 8 030 gram och mättes till 90 cm (54 i omkrets). Rekordet slogs därmed med 15 gram. Ingen stor höjning, men ändå tillräcklig för att en ny rekordhållare ska utses.

Om arten

Aspen (Aspius aspius) är en storvuxen och rovlevande karpfisk. Den lever både i sjöar och strömmande vattendrag, huvudsakligen i Mälardalen, Vänern samt i vissa östgötska områden. Aspen har minskat kraftigt under de senaste decennierna och är rödlistad som ”sårbar”. Under lekperioden på våren är den fredad på många håll.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 28 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!