Svenskt Näringsliv får svar på tal

vattenverksamhetsutredningen granskar vattenkraft

Vattenkraften har under en längre tid kommit undan miljöansvar.

Som Fiskejournalen tidigare berättat så har Svenskt Näringsliv och SCA beklagat sig över delbetänkandet från Vattenverksamhetsutredningen som presenterades förra veckan. Nu ger Sportfiskarna, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna svar på tal.
Vattenverksamhetsutredningen har på uppdrag av regeringen lämnat ett förslag på hur lagarna ska anpassas för att vattenkraften ska bli hållbar och mer ”fiskvänlig”. I utredningen sitter 27 delegerade experter som alla uppmanats att hjälpa till inom sina respektive expertområden.
I Svenska Dagbladet har Svenskt Näringsliv och SCA ondgjort sig över förslaget i en debattartikel. Men nu har alltså Älvräddarna, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna gått till motangrepp i ett gemensamt svar.
– Svenskt Näringslivs och Svensk Energis inställning till förslagen är beklagliga, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Dels har de inte förstått att vi får mer energi av ökande nederbörd i en sådan mängd att det fullt ut kompenserar för det vatten som ska rinna i fiskvägar. Men värre är att de klagar på dåliga konsekvensutredningar när deras egen expert sitter med i utredningen. Att denna person inte levererat tolkar jag som att Svensk Energi på alla sätt vill obstruera regeringens intentioner och därmed sabotera utredningen, fortsätter Borg.
I en artikel i Riksdag & Departement beklagar sig även utredaren själv, Henrik Löv från Svea Hovrätt, över samma sak. Han menar att Svensk Energi hade kunnat bidra med kunskap om vad förslagen kan innebära för elproduktionen.
Fiskejournalen kommer att följa utvecklingen.
Läs tidigare notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!