Sverige: Ett U-land i synen på sportfiske

Martin Falklind, Dr Russel Nelson och Maria Ålander i Mexico

Martin Falklind, Dr Russel Nelson och Maria Ålander i Mexico

Att USA har kommit längre än Sverige när det gäller att se sportfiske som en resurs, kanske inte är någon nyhet. Men nu satsar även många sydamerikanska länder på långsiktigt sportfiske, berättar Dr Russel Nelson, chefsforskare på Billfish Foundation.
Igen tvingas Fiskejournalen konstatera att Sverige är ett U-land när det gäller sportfiske. När chefredaktör Martin Falklind mötte Dr Russel Nelson i Mexiko förra veckan, fick han flera exempel på satsningar när det gäller kustnära sportfiske och bevarandebiologi som blivit rena kassakor.
– Här i Cabo san Lucas, till exempel, omsätter sportfisket cirka 600 miljoner dollar per år. Detta är en följd av att man väljer att sätta tillbaka merparten av den fångade fisken samt att yrkesfisket efter sportfiskade arter längs kusten är förbjudet.
– Kunderna vet därför att i Cabo san Lucas är chansen att få sin drömfisk mycket större än på andra ställen. Alltså åker de hit.

Striped marlin vid den mexicanska kusten

Striped Marlin, en sårbar men värdefull art

Spjutfiskarna vassa symboler
Dr Russel Nelson har lång erfarenhet av arbetet med omställning från yrkesfiske till sportfiske i kustregioner. Han var en av ingenjörerna bakom Floridas förvandling från fisktomma kuster till ett levande hav där nu sportfisket frodas, parallellt med ett noga reglerat yrkesfiske.
– Idag är det många sydamerikanska länder som vill åstadkomma samma sak. Peru, Panama och Costa Rica har alla förstått ekonomin i att bevara livet i havet. Och det handlar inte bara om sportfiske, utan även om valsafaris, dykturism och naturtursim som får en boost av en sund ekologi.
Billfish Foundation, som Dr Russel nelson jobbar för, har riktat in sig på att kämpa för spjutfiskarna – som marlin och sailfish – men värnar självklart alla fiskar och sportfisket i stort.
– Vi har dock valt spjutfiskarna som symbolfiskar eftersom de är spektakulära, de är starkt hotade och de utgör toppredatorer i våra hav.
Fiskejournalen kommer nu att inleda ett samarbete med Billfish Foundation.
– Håll ögonen öppna, så kommer snart mer på sajten, uppmanar Martin Falklind.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!