Syresättning i Östersjön

– Jag beräknar att en sådan anläggning kostar cirka 200 miljoner kronor att bygga och att det behövs 100 stycken för att kunna rädda Östersjön. Så det är inte en fråga för ett enskilt land utan något som flera länder måste vara med och betala, säger Holger Eriksson, projektledare för Boxwin.

Går det att få liv i syrefria bottnar i Östersjön? Ja, menar en forskningsgrupp vid Göteborgs universitet som vill utveckla en anläggning som både kan syresätta djupvattnet och producera el med hjälp av vindkraft.
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ger nu två miljoner kronor till projektet  för att forskarna ska kunna ta fram en studie om vad som krävs för att kunna genomföra idén och vilka effekter det har på miljön.
Hittills har forskargruppen, ledd av professor Anders Stigebrandt vid institutionen för geovetenskap i Göteborg, satsat på småskaliga projekt om av syresättning av djupvattnet. Bland annat i projektet Fjordbox i Byfjorden, vilket har visat sig vara väldigt effektivt. Där har vattenmassorna under tröskeldjupet bytts ut och syrenivåerna i vattnet är högre än de någonsin varit.
Nu vill forskarna gå ett steg längre och testa sina idéer i stor skala i projektet ”BOXWIN – vinddriven syresättning + elkraft”. De vill utveckla ett självförsörjande, flytande vindkraftverk som ska testas i Bornholmsbassängen öster om Bornholm. Anläggningen ska vara utrustad med en vattenpump som pumpar syrerikt så kallat vintervatten på 40-50 meters djup ner till botten. Forskarna räknar med att anläggningen ska klara av att pumpa 100 kubikmeter vatten per sekund.
– För att få ekonomi i projektet vill vi kombinera pumpningen med vinddriven elproduktion. Det ger miljöfördelar i form av minskad övergödning av Östersjön och utvinning av förnyelsebar energi, säger Holger Eriksson, civilingenjör och den som leder den tekniska och kommersiella delen av projektet ”BOXWIN”.
Tekniken tänker de hämta från offshoreindustrin och byggandet av oljeborriggar och oljeplattformar för öppet hav. Förebilden är det flytande vindkraftverket Hywind, utanför Norges sydkust. Men först måste forskarna ta fram ett underlag om vilka effekter en sådan anläggning har på vattenmiljön.
Här hittar du en notis om projektet i Byfjorden.
Morgan Fihn

Publicerad: 23 dagar sedan
Av: Morgan Fihn