Ta regeringen i örat

Vill du också ta regeringen i örat? (Foto: Greenpeace/Christian Åslund)

Greenpeace har anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot miljölagarna. Nu vill man ha hjälp av dig med att skriva under anmälan. ”Ju fler vi är desto större är chansen att kommissionen tar Sverige i örat och att regeringen faktiskt lever upp till sin uttalade ambition att “prioritera havsmiljön”, säger de i ett pressmeddelande.
Enligt Greenpeace är Sveriges havsmiljöer hotade av överfiske, övergödning, klimatförändringar, miljögifter och mycket mer. Man menar vidare att ”Ett viktigt sätt att ge haven en chans att återhämta sig och klara av påfrestningar är att skydda särskilt känsliga områden i marina reservat”.
I Sveriges hav finns totalt 274 marina Natura 2000 områden. Av dem har runt 150 miljöer och arter som direkt hotas av destruktivt fiske. Att Sverige inte lyckas uppfylla ens de mycket begränsade krav på miljöskydd som EU ställer är en skandal, säger Greenpeace.
Man har specialstuderat två av Sveriges mest värdefulla marina områden, utsjöbankarna Fladen och Lilla Middelgrund på västkusten, och kartlagt hur det omfattande fisket där förstör det marina livet – trots att det enligt lag ska vara skyddat.
– Att inte förbjuda fiske som förstör den marina miljön och dess arter är ett brott mot EU:s miljölagar.
Vill du att EU skall ta vår regering i örat? Klicka här!
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!