Tålamod gav megamal

Närkontakt i vattenbrynet. Jarmos enorma fisk från spanska Rio Ebro återfick friheten efter ett par snabba bilder. Foto: Diego Lahoz Aglio

Att någon gång få tampas med en stor mal är många sportfiskares dröm. En som nyligen fick uppleva det i verkligheten är Jarmo Kuisma. Läs här hans färgstarka berättelse om när han krokade sin drömfisk från en fiskekajak!

”Fisket hade varit trögt hela eftermiddagen och det mesta av sträckan hade redan fiskats av. Men skam den som ger sig. Jag gjorde ett långt kast med en grön Dexter shad som riggats med Owner 9/0 offsetkrok och började sakta veva in utefter botten. När jiggen närmade sig kajaken small det till i grejerna! Malen måste kommit med bra fart för jag höll på att tappa spöt.

”Malen måste kommit med bra fart för jag höll på att tappa spöt”

Linan skar sidleds genom vattnet med ett väsande ljud då malen med sin långa kropp försökte ruska av sig jiggen. Ursinniga rusningar på 20-30 meter följdes av tvärvändningar med mig bogserande med spöt bakom ryggen. Därefter gick malen och stånkade vid botten innan den till slut började krokna och gav upp.
Fisken var över två meter lång och returnerades förstås efter vår härliga fajt”.

Jarmo åkte med Cast & ReelAx och tyckte att fisketekniken för att få malen att hugga påminde en del om gäddfisket hemma. Men där upphör likheterna.

”Jag trodde aldrig att en mal kunde bjuda på sånt knäskak”

– Jag trodde aldrig att en mal kunde bjuda på sånt knäskak. Karatehugg fick en helt ny innebörd!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Grattis Jarmo och tack för rapporten!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!