Tekniska Verken vägrar fiskväg

Tekniska Verken kämpar med näbbar och klor för att slippa bygga fiskväg i Svartån, Boxholms kommun.

Trots miljardvinster tycker inte Tekniska Verken att de ska behöva bygga en fiskväg i Svartån. Hellre än att lägga pengar på miljön, spenderar de pengar på advokater som ska hjälpa dem att slippa ta miljöansvar.
Kammarkollegiet, den myndighet som bevakar det allmännas intresse vad gäller miljön, ville 2009 att Tekniska Verken skulle bygga en fiskväg i sitt kraftverk i Svartån, Boxholms kommun. På så sätt skulle fiskbestånden i det aktuella vattendraget kunna räddas. Kostnaden för fiskvägen beräknades till 350 000 kr, det vill säga 0,00006 procent av Tekniska Verkens årsvinst på sex miljarder.
Hävdar att de jobbar långsiktigt
Tekniska Verken, som själva hävdar att de verkar för ett fungerande och långsiktigt hållbart samhälle, motsatte sig Kammarkollegiets förslag. Istället för att hosta upp pengarna till fiskvägen, valde de att spendera pengar på advokatbyrån Foyens som skulle argumentera till Miljödomstolen för varför de inte ska behöva bry sig om den biologiska mångfalden. Några av argumenten var att om Tekniska Verken skulle behöva bygga en fiskväg och släppa förbi de 0,5 kubikmetrarna vatten som det handlade om, så skulle hela vindkraftregleringen i Sverige påverkas och denna – extremt lilla – minskning av energiproduktion, skulle tvinga fram mer kolkraft.
Gamla lagar gäller
Till saken hör att man med dagens lagstiftning inte kan tvinga ett kraftbolag att bygga en fiskväg, utan att ompröva den så kallade ”vattendomen”. Eftersom Tekniska Verken fick sitt tillstånd att stänga av Svartån för länge sedan, gäller de gamla lagarna.
– Denna omoderna lagkonstruktion har blivit en katastrof för våra vattenmiljöer, men är något som nästan alla kraftbolag slåss med näbbar och klor för att få behålla. De slipper med hjälp av den, helt att ta ansvar för den resurs de nyttjar, berättar Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
Nya vindar
Trots Tekniska Verkens protester och advokatyr, beslutade Miljödomstolen att de måste bygga en fiskväg och släppa vatten till förmån för miljön. Tekniska Verken överklagade till mark- och miljööverdomstolen, som sa nej till att pröva fallet. Tekniska Verken gick då vidare till Högsta Domstolen, som nu har lämnat sitt besked: Det ska byggas fiskväg och det ska tappas vatten för miljön och livet i vattnet.
Nu har även en ny utredning tillsatts av miljöminister Lena Ek, som ska undersöka om inte alla kraftverk med gamla tillstånd kan fasas in under miljöbalken.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!