Telge Energis ”rena el” strider mot regler för reklam

Ännu ett kraftbolag har försökt att ge en skev bild av vattenkraftens miljöpåverkan. Denna gången heter bolaget Telge Energi.

Älvräddarna:
Älvräddarnas Samorganisation anmälde för en tid sedan Telge Energi för att de använder begrepp som ”ren” och ”grön” el i marknadsföring för vattenkraft. RON (Reklamombudsmannen) beslutade att följa anmälarens linje och menar att Telge Energis reklam strider mot Internationella Handelskammarens (ICC) regler för reklam och marknadskommunikation.
Älvräddarna anser att det inte finns några belägg för att kalla vattenkraft för ”ren el”. Enligt Älvräddarna är påståendet från Telge Energi att vattenkraften ”är snäll mot naturen” direkt felaktigt när man ser på den totala miljöpåverkan som vattenkraft ger på bland annat biologisk mångfald.
Älvräddarna hänvisar till nationell och internationell forskning som visar att vattenkraft påverkar ekosystem och biologisk mångfald på ett genomgripande negativt sätt. Inte bara i de åar och älvar där kraftverken finns, utan också ända ut haven. Östersjön har stora problem med kiselbrist, en hörnsten i Östersjöns ekosystem. Underskott av kisel gynnar bland annat utvecklingen av blågrönalger, ett problem som förvärras varje år i stora delar av Östersjön. Forskare på Stockholms universitet menar att ända upp till 50 procent av denna mycket allvarliga brist på kisel beror på svensk och finsk storskalig vattenkraft. Vandringshinder för fiskar som lax och den utrotningshotade ålen är andra mycket stora problem som är förknippade med vattenkraft.
Älvräddarna menar också att det inte finns något vetenskapligt stöd för att klimatförbättrande åtgärder ska prioriteras och genomföras om dessa i sin tur förstör eller utarmar biologisk mångfald.
– Att producera ”klimatbra” energi via vattenkraft och samtidigt förstöra ekosystem är direkt motstridigt påståendet att vattenkraft är ”el som är snäll mot naturen”, menar John Schütte, styrelseledamot i Älvräddarna. Vi har länge fört en kamp för att få bort denna typ av vilseledande reklam och det är mycket bra att Reklamombudsmannens opinionsnämnd nu sätter ner foten.
RON menar i sitt uttalande att reklamen är ”vilseledande och innehåller vaga och opreciserade miljöpåståenden och strider därmed mot artiklarna 5 och E1 fjärde stycket i ICC:s regler”.
Tidigare har Älvräddarna lyckats få Jämtkraft AB, Billinge Energi och Best El fällda för vilseledande marknadsföring kring vattenkraft.
www.alvraddarna.se

 

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!