Tio gånger mer storspigg

Storspiggen har ökat tio gånger på tio år. (Foto: Anders Nicander)

Storspiggbestånden i vissa delar av Östersjön har under det senaste decenniet ökat lavinartat. Detta samtidigt som bestånden av abborre och gädda i det närmaste försvunnit i samma områden.
Stimmen av storspigg är så täta att det känns lite onaturligt att se dem. Denna fisk som är en dålig simmare och ett lätt byte för rovfiskar har tidigare levet en ganska undanskymd tillvaro. På senare år har någonting hänt som gjort att spiggbestånden kunnat växa och växa. Samtidigt försvinner abborren och gäddan och Östersjöns vatten blir allt grönare av fintrådiga alger. Spiggen äter de minsta rovfiskyngeln och konkurrerar om födan. Samtidigt sätter spiggmassorna i sig stora mängder djurplankton vilket gör att djurplanktonens föda – växtplanktonen – formligen exploderar. Till slut får vi ett grönt hav tomt på rovfisk men fullt av storspigg. Orsaken till denna utveckling är inte veteskapligt klarlagd. Vissa skyller på säl och skarv som enligt utsago äter upp de rovfiskar som skulle hålla spiggbestånden på en naturlig storlek.
Men som vi vet är den ekologiska balansen i havet längs våra kuster sedan länge rubbad. När överfisket skapat stora hål i näringskedjan genom att utrota de stora rovfiskarna har man gett utrymme för andra arter. Den aspekten glömmer man i det övrigt utomordentligt informativa och lärorika avsnitt av radioprogrammet Vetandets som du hittar här.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!