Tips och trix till stadens gäddor

Alvin med en av sina många streetgäddor. Foto: Alvin Andersson

Alvin Andersson kom nyligen tvåa i den stora gäddtävlingen Dexter Big Pike. Mest anmärkningsvärt med den bedriften var att samtliga av hans fiskar landfångades i centrala Karlstad. Vi blev förstås nyfikna på hur han bär sig åt och här kommer hans hetaste tips på hur du fångar stadens gäddor!

Fiske i stadsmiljö blir allt mer populärt och ofta är det abborrar som fångas längs kajerna. De gäddor som emellanåt hugger är ofta bifångst och sällan stora. Men så behöver det inte vara. Vi skev nyligen om ett riktigt monster på 16 kilo som fångades mitt i centrala Geneve efter riktat fiske.
Men även här hemma är chanserna stora att fånga riktigt fina gäddor i städerna, bland annat i Karlstad där Klarälven passerar på sin väg mot Vänern. I dessa vatten har Alvin Andersson lagt många timmar – och ofta med stor framgång. I år nådde hans tre toppfiskar en gemensam längd på 337 centimeter, vilket räckte till en imponerande andraplats i årets Dexter Big Pike.

”Jag kan köra ett fiskepass både innan och efter jobbet…”

Alvin menar att det finns flera anledningar till att han gärna fiskar gäddan från land.
– En fördel är att jag slipper ta med så mycket prylar. Det blir helt enkelt enklare för mig att komma ut. Jag kan köra ett fiskepass både innan och efter jobbet eftersom jag slipper traila båten, säger han.

En annan fördel är att han vid landfiske kan smyga sig på fisken.
– Jag närmar mig alltid en fiskeplats väldigt försiktigt. Ofta står det fisk nära land och ibland kan det vara bra att lägga några kast redan innan man kommer ner till vattnet, tipsar han.

– Valet av plats kan vara svårt och det gäller att satsa rätt. Fiskar du från land har du färre platser att välja på och du kan täcka av ett mindre område. Dessutom är det svårare att få reda på hur djupet och botten ser ut. Därför rekommendera jag att du kollar med länsstyrelsen om de har en djupkarta för ditt vatten. Där kan man se både bottenstruktur och djup. Ibland kan man även hitta dessa på nätet. Det ger verkligen stor hjälp när man ska ringa in lovande platser.

”Leta efter avvikelser och variationer i botten. Djuphålor är alltid heta och fiskar du i strömmande vatten är bakvatten att föredra”

Leta efter avvikelser och variationer i botten. Djuphålor är alltid heta och fiskar du i strömmande vatten är bakvatten att föredra, gärna i närheten av broar och byggnader. Jag har länge fiskat på ett bakvatten där en bäver har sin dammvall. Här gillar betesfisk gå in och gäddan hänger efter. Vissa kvällar kan man ha magiskt fiske där. Och man kan se stora gäddor jaga betesfisk uppe vid ytan. Efter lite forskning har jag fått stöd för min teori, då bäverns bo förändrar och påverkar vattendragets form, strömhastighet och sedimentation vilket påverkar fiskfaunan, berättar Alvin.

Han menar att en ytterligare fördel med stadfiske är att man är mindre väderkänslig. Blåser det mycket kan man alltid finna lä och regnar det kraftigt finns det skydd i närheten.

”Är det helt vindstilla kan jag rekommendera mer rinnande vatten”

– Jag tycker inte att vinden spelar så stor roll när jag fiskar i städer. Jag har faktiskt ofta bäst fiske i lite vind. Är det helt vindstilla kan jag rekommendera mer rinnande vatten, då vattnets turbulens verkar göra fisken mindre lättskrämd.

Foto: Alvin Andersson

Alvin fiskar helst på våren och hösten, och strategin varierar beroende på säsong.
– Under hösten lägger jag inte mycket tid på att nöta av platser. Är gäddan där, har huggen kommit relativt tidigt, Höstfisket bör enligt mig alltså vara mer mobilt än under våren.

”Satsa på stora beten…”

Satsa på stora beten i naturliga färger. Jag gillar Dexter Shads största modell som jag gärna blyar eller fiskar med vanlig jiggskalle. Då kommer jag enklare ner till önskat djup om vattnet strömmar. Shallowriggning funkar dåligt i rinnande vatten då jiggen ofta tappar sin gång. På våren väljer jag istället ut ett fåtal plaster och nöter länge tills huggen kommer. I år tog jag en gädda på 115 och 116 centimeter på exakt samma ställe med en veckas mellanrum, och flera över 90 centimeter där emellan. Jag börjar alltid mina pass på denna ”spot”.

”Så fort jag parkerat cykeln och närmar mig går pulsen upp i 200, för här vet jag att stor fisk kan kliva på”

Så fort jag parkerat cykeln och närmar mig går pulsen upp i 200, för här vet jag att stor fisk kan kliva på. Fiska alltså alltid av dina heta platser där du fått stor gädda. Men våga också prova nya ställen som ser intressanta ut, säger han.

– Under vårfisket fungerar skrikiga färger bäst och jag har haft ett outstanding fiske med stora, gröna jiggar. I år har Dexter UV Fire Tiger 25 cm utklassat alla andra beten under vårfisket!

Alvins avslutningstips är universellt, och något som han tror kan förklara hans framgång.
– Jag är oerhört noga och för alltid statistik över min pass. Intressanta faktorer att notera vid hugg är alltid tid, ljus, väder och vind. Dessutom självklart platsen för hugget, vilket bete man använt och hur det togs hem. Då ser du ganska snabbt ett mönster för hur gäddorna i just ditt vatten fungerar.  På så sätt blir fisket både roligare och effektivare, hälsar Alvin.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan bidra till många fina streetgäddor. Att städerna kan bjuda på glödhett fiske under senhösten är det många som upptäckt. Och ni som tvivlar kan ju kika på Felix Petterssons drömfisk från i fredags!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!