Tips och trix till stadens gäddor

Alvin med en av sina många streetgäddor. Foto: Alvin Andersson

Alvin Andersson kom nyligen tvåa i den stora gäddtävlingen Dexter Big Pike. Mest anmärkningsvärt med den bedriften var att samtliga av hans fiskar landfångades i centrala Karlstad. Vi blev förstås nyfikna på hur han bär sig åt och här kommer hans hetaste tips på hur du fångar stadens gäddor!

Fiske i stadsmiljö blir allt mer populärt och ofta är det abborrar som fångas längs kajerna. De gäddor som emellanåt hugger är ofta bifångst och sällan stora. Men så behöver det inte vara. Vi skev nyligen om ett riktigt monster på 16 kilo som fångades mitt i centrala Geneve efter riktat fiske.
Men även här hemma är chanserna stora att fånga riktigt fina gäddor i städerna, bland annat i Karlstad där Klarälven passerar på sin väg mot Vänern. I dessa vatten har Alvin Andersson lagt många timmar – och ofta med stor framgång. I år nådde hans tre toppfiskar en gemensam längd på 337 centimeter, vilket räckte till en imponerande andraplats i årets Dexter Big Pike.

”Jag kan köra ett fiskepass både innan och efter jobbet…”

Alvin menar att det finns flera anledningar till att han gärna fiskar gäddan från land.
– En fördel är att jag slipper ta med så mycket prylar. Det blir helt enkelt enklare för mig att komma ut. Jag kan köra ett fiskepass både innan och efter jobbet eftersom jag slipper traila båten, säger han.

En annan fördel är att han vid landfiske kan smyga sig på fisken.
– Jag närmar mig alltid en fiskeplats väldigt försiktigt. Ofta står det fisk nära land och ibland kan det vara bra att lägga några kast redan innan man kommer ner till vattnet, tipsar han.

– Valet av plats kan vara svårt och det gäller att satsa rätt. Fiskar du från land har du färre platser att välja på och du kan täcka av ett mindre område. Dessutom är det svårare att få reda på hur djupet och botten ser ut. Därför rekommendera jag att du kollar med länsstyrelsen om de har en djupkarta för ditt vatten. Där kan man se både bottenstruktur och djup. Ibland kan man även hitta dessa på nätet. Det ger verkligen stor hjälp när man ska ringa in lovande platser.

”Leta efter avvikelser och variationer i botten. Djuphålor är alltid heta och fiskar du i strömmande vatten är bakvatten att föredra”

Leta efter avvikelser och variationer i botten. Djuphålor är alltid heta och fiskar du i strömmande vatten är bakvatten att föredra, gärna i närheten av broar och byggnader. Jag har länge fiskat på ett bakvatten där en bäver har sin dammvall. Här gillar betesfisk gå in och gäddan hänger efter. Vissa kvällar kan man ha magiskt fiske där. Och man kan se stora gäddor jaga betesfisk uppe vid ytan. Efter lite forskning har jag fått stöd för min teori, då bäverns bo förändrar och påverkar vattendragets form, strömhastighet och sedimentation vilket påverkar fiskfaunan, berättar Alvin.

Han menar att en ytterligare fördel med stadfiske är att man är mindre väderkänslig. Blåser det mycket kan man alltid finna lä och regnar det kraftigt finns det skydd i närheten.

”Är det helt vindstilla kan jag rekommendera mer rinnande vatten”

– Jag tycker inte att vinden spelar så stor roll när jag fiskar i städer. Jag har faktiskt ofta bäst fiske i lite vind. Är det helt vindstilla kan jag rekommendera mer rinnande vatten, då vattnets turbulens verkar göra fisken mindre lättskrämd.

Foto: Alvin Andersson

Alvin fiskar helst på våren och hösten, och strategin varierar beroende på säsong.
– Under hösten lägger jag inte mycket tid på att nöta av platser. Är gäddan där, har huggen kommit relativt tidigt, Höstfisket bör enligt mig alltså vara mer mobilt än under våren.

”Satsa på stora beten…”

Satsa på stora beten i naturliga färger. Jag gillar Dexter Shads största modell som jag gärna blyar eller fiskar med vanlig jiggskalle. Då kommer jag enklare ner till önskat djup om vattnet strömmar. Shallowriggning funkar dåligt i rinnande vatten då jiggen ofta tappar sin gång. På våren väljer jag istället ut ett fåtal plaster och nöter länge tills huggen kommer. I år tog jag en gädda på 115 och 116 centimeter på exakt samma ställe med en veckas mellanrum, och flera över 90 centimeter där emellan. Jag börjar alltid mina pass på denna ”spot”.

”Så fort jag parkerat cykeln och närmar mig går pulsen upp i 200, för här vet jag att stor fisk kan kliva på”

Så fort jag parkerat cykeln och närmar mig går pulsen upp i 200, för här vet jag att stor fisk kan kliva på. Fiska alltså alltid av dina heta platser där du fått stor gädda. Men våga också prova nya ställen som ser intressanta ut, säger han.

– Under vårfisket fungerar skrikiga färger bäst och jag har haft ett outstanding fiske med stora, gröna jiggar. I år har Dexter UV Fire Tiger 25 cm utklassat alla andra beten under vårfisket!

Alvins avslutningstips är universellt, och något som han tror kan förklara hans framgång.
– Jag är oerhört noga och för alltid statistik över min pass. Intressanta faktorer att notera vid hugg är alltid tid, ljus, väder och vind. Dessutom självklart platsen för hugget, vilket bete man använt och hur det togs hem. Då ser du ganska snabbt ett mönster för hur gäddorna i just ditt vatten fungerar.  På så sätt blir fisket både roligare och effektivare, hälsar Alvin.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan bidra till många fina streetgäddor. Att städerna kan bjuda på glödhett fiske under senhösten är det många som upptäckt. Och ni som tvivlar kan ju kika på Felix Petterssons drömfisk från i fredags!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!