Tonfisk fotad i Öresund!

Bilden är inte särskilt skarp, men det viktigaste är att den visar det vi alla längtat efter - att blåfenad tonfisk åter hoppar i Öresund! Foto: Jesper Fohrmann / Tom Secher

Tonfiskfeber råder i Sverige och Danmark. Båda länderna ska nu spöfånga 20 individer av Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. I helgen drar fisket igång och förutsättningarna ser goda ut. I tisdags fotades nämligen hoppande tonfisk ända in i Öresund!

Den blåfenade tonfisken har äntligen återvänt till sina forna jaktmarker! Öresund var tidigare ett känt tillhåll för hungriga tonfiskar, som under hösten kom in på jakt efter sill. Från båda sidor av sundet arrangerades storviltsfiske som lockade fiskesugna äventyrare från hela världen. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av bestånden. I slutet av 1960-talet var rovfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Men nu har alltså den efterlängtade tonfisken återvänt och de senaste åren har flera stim setts i området. Att fota de ytjagande fiskarna är däremot svårt och Jesper Fohrman och Tom Secher är de första som lyckats sedan 1960-talet. Tonfiskarna var en del av ett större stim av fiskar på mellan 100-300 kilo, varav ett 50-tal sågs lämna vattnet i akrobatiska luftsprång.

Øresundsakvariet i Helsingør har därmed fått en mottgarare av den premie på 1000 kronor som utlovats till den första som lyckats fota en tonfisk i Öresund. Fiskarnas återkomst möts av stor entusiasm och akvariet planerar tonfisksafari med RIB-båtar med start 2018.

Men innan dess ska alltså 40 tonfiskar märkas, i syfte att öka förståelsen för hur fiskarna rör sig och om hur bestånden mår.
Fiskejournalen följer projektet med största intresse och hoppas kunna rapportera om den första lagliga spöfångsten inom kort. Kanske sker det redan i helgen?

Läs mer om det spännande tonfiskprojektet här.

Tonfiskar har i år även setts – och fångats – utanför Skagen och norska Bergen. Läs mer om dessa fångster här och här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nytt nummer ute nu!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!