Tonfisk fotad i Öresund!

Bilden är inte särskilt skarp, men det viktigaste är att den visar det vi alla längtat efter - att blåfenad tonfisk åter hoppar i Öresund! Foto: Jesper Fohrmann / Tom Secher

Tonfiskfeber råder i Sverige och Danmark. Båda länderna ska nu spöfånga 20 individer av Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. I helgen drar fisket igång och förutsättningarna ser goda ut. I tisdags fotades nämligen hoppande tonfisk ända in i Öresund!

Den blåfenade tonfisken har äntligen återvänt till sina forna jaktmarker! Öresund var tidigare ett känt tillhåll för hungriga tonfiskar, som under hösten kom in på jakt efter sill. Från båda sidor av sundet arrangerades storviltsfiske som lockade fiskesugna äventyrare från hela världen. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av bestånden. I slutet av 1960-talet var rovfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Men nu har alltså den efterlängtade tonfisken återvänt och de senaste åren har flera stim setts i området. Att fota de ytjagande fiskarna är däremot svårt och Jesper Fohrman och Tom Secher är de första som lyckats sedan 1960-talet. Tonfiskarna var en del av ett större stim av fiskar på mellan 100-300 kilo, varav ett 50-tal sågs lämna vattnet i akrobatiska luftsprång.

Øresundsakvariet i Helsingør har därmed fått en mottgarare av den premie på 1000 kronor som utlovats till den första som lyckats fota en tonfisk i Öresund. Fiskarnas återkomst möts av stor entusiasm och akvariet planerar tonfisksafari med RIB-båtar med start 2018.

Men innan dess ska alltså 40 tonfiskar märkas, i syfte att öka förståelsen för hur fiskarna rör sig och om hur bestånden mår.
Fiskejournalen följer projektet med största intresse och hoppas kunna rapportera om den första lagliga spöfångsten inom kort. Kanske sker det redan i helgen?

Läs mer om det spännande tonfiskprojektet här.

Tonfiskar har i år även setts – och fångats – utanför Skagen och norska Bergen. Läs mer om dessa fångster här och här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!