Tonfisk fotad i Öresund!

Bilden är inte särskilt skarp, men det viktigaste är att den visar det vi alla längtat efter - att blåfenad tonfisk åter hoppar i Öresund! Foto: Jesper Fohrmann / Tom Secher

Tonfiskfeber råder i Sverige och Danmark. Båda länderna ska nu spöfånga 20 individer av Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. I helgen drar fisket igång och förutsättningarna ser goda ut. I tisdags fotades nämligen hoppande tonfisk ända in i Öresund!

Den blåfenade tonfisken har äntligen återvänt till sina forna jaktmarker! Öresund var tidigare ett känt tillhåll för hungriga tonfiskar, som under hösten kom in på jakt efter sill. Från båda sidor av sundet arrangerades storviltsfiske som lockade fiskesugna äventyrare från hela världen. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av bestånden. I slutet av 1960-talet var rovfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Men nu har alltså den efterlängtade tonfisken återvänt och de senaste åren har flera stim setts i området. Att fota de ytjagande fiskarna är däremot svårt och Jesper Fohrman och Tom Secher är de första som lyckats sedan 1960-talet. Tonfiskarna var en del av ett större stim av fiskar på mellan 100-300 kilo, varav ett 50-tal sågs lämna vattnet i akrobatiska luftsprång.

Øresundsakvariet i Helsingør har därmed fått en mottgarare av den premie på 1000 kronor som utlovats till den första som lyckats fota en tonfisk i Öresund. Fiskarnas återkomst möts av stor entusiasm och akvariet planerar tonfisksafari med RIB-båtar med start 2018.

Men innan dess ska alltså 40 tonfiskar märkas, i syfte att öka förståelsen för hur fiskarna rör sig och om hur bestånden mår.
Fiskejournalen följer projektet med största intresse och hoppas kunna rapportera om den första lagliga spöfångsten inom kort. Kanske sker det redan i helgen?

Läs mer om det spännande tonfiskprojektet här.

Tonfiskar har i år även setts – och fångats – utanför Skagen och norska Bergen. Läs mer om dessa fångster här och här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Nytt svenskt hajrekord

Per Alexanderssons väldiga håkäring från i somras har nu godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken var hela 282 centimeter lång och är därmed en av de största fiskar som spöfångats i Sverige.

Gäddhouse-genre får två nya alster

ThePikeFather och DjRobaCo har nyligen släppt två låtar med gäddtema. Den allra färskaste – Dans i Gäddvassen – har världspremiär på Spotify i dag och visar tydliga influenser från svenskt dansband. – DjRobaCo och jag har skapat två GäddHouse-låtar som förhoppningsvis glädjer många ute i stugorna. Vi ses i folkparkerna, hälsar Klas ”ThePikeFather” Skoglund.

Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Måsdyk gav sanslös abborrsvit

Modern teknik i all ära, men ibland kan man hitta fisk genom att iaktta naturen. Det fick Jens Byholm nyligen erfara, när jagande måsar visade vägen till hans livs galnaste abborrfiske. Under några magiska morgontimmar lyckades han och Linus Storm fånga elva abborrar över kilot, varav två toppfiskar vägde över 1600 gram!

Tålamod gav drömabborre

Överväger du att avsluta årets abborrsäsong? Titta på Mathias Hennings mäktiga höstabborre så kanske du tänker om. En vackrare fisk är svår att tänka sig. Hugget kom oväntat efter en seg inledning, och när vågen visade 1,67 kilo var lyckan total!

Rekordstor fenknot fångad i Öresund

Patrik Nilsson från Helsingborg fångade i somras en väldig fenknot på bottenmete i Öresund.  Fisken högg på en sillagnad krok i dagens sista nedsläpp och vägde hela 0,975 kilo, vilket överträffade det tidigare rekordet med 37 gram. Läs här Patriks egen berättelse om sin drömfångst, som i tisdags godkändes som nytt svenskt rekord.

Predatorfiske i slottsmiljö

Är du intresserad av predatorfiske och häftiga sportfiskebåtar? Och vill du dessutom gärna kombinera ett mässbesök med tävlingsfiske? I så fall kan det vara en bra idé att markera datumen 25-27 maj i nästa års kalender. Då hålls nämligen Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Snart dags för streetfiske i Karlstad

På lördag ska det tävlingsfiskas i centrala Karlstad. Den populära tävlingen Karlstad Street Masters Abborre arrangeras som vanligt av butiken Vildmarksliv Outddor Store, som hoppas på många deltagare och huggvilliga fiskar.

Sensationell rockafångst på 38 kilo!

Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!