Tonfisk fotad i Öresund!

Bilden är inte särskilt skarp, men det viktigaste är att den visar det vi alla längtat efter - att blåfenad tonfisk åter hoppar i Öresund! Foto: Jesper Fohrmann / Tom Secher

Tonfiskfeber råder i Sverige och Danmark. Båda länderna ska nu spöfånga 20 individer av Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. I helgen drar fisket igång och förutsättningarna ser goda ut. I tisdags fotades nämligen hoppande tonfisk ända in i Öresund!

Den blåfenade tonfisken har äntligen återvänt till sina forna jaktmarker! Öresund var tidigare ett känt tillhåll för hungriga tonfiskar, som under hösten kom in på jakt efter sill. Från båda sidor av sundet arrangerades storviltsfiske som lockade fiskesugna äventyrare från hela världen. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av bestånden. I slutet av 1960-talet var rovfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Men nu har alltså den efterlängtade tonfisken återvänt och de senaste åren har flera stim setts i området. Att fota de ytjagande fiskarna är däremot svårt och Jesper Fohrman och Tom Secher är de första som lyckats sedan 1960-talet. Tonfiskarna var en del av ett större stim av fiskar på mellan 100-300 kilo, varav ett 50-tal sågs lämna vattnet i akrobatiska luftsprång.

Øresundsakvariet i Helsingør har därmed fått en mottgarare av den premie på 1000 kronor som utlovats till den första som lyckats fota en tonfisk i Öresund. Fiskarnas återkomst möts av stor entusiasm och akvariet planerar tonfisksafari med RIB-båtar med start 2018.

Men innan dess ska alltså 40 tonfiskar märkas, i syfte att öka förståelsen för hur fiskarna rör sig och om hur bestånden mår.
Fiskejournalen följer projektet med största intresse och hoppas kunna rapportera om den första lagliga spöfångsten inom kort. Kanske sker det redan i helgen?

Läs mer om det spännande tonfiskprojektet här.

Tonfiskar har i år även setts – och fångats – utanför Skagen och norska Bergen. Läs mer om dessa fångster här och här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!